Buitenkraan plaatsen: handig stappenplan

Geplaatst: Maart 28, 2023
Tags: sanitair
Buitenkraan

 

Graag zelf een buitenkraan plaatsen? Een buitenkraan zorgt ervoor dat je een aftappunt hebt in je tuin of op je terras. Op die manier heb je met een buitenkraan de mogelijkheid om je tuin te sproeien of je auto te wassen.

Maar welke buitenkranen zijn er en hoe kan je zo een buitenkraan plaatsen? Onze Solyd-specialisten vertellen je er alles over.

Soorten buitenkranen

Er zijn op de markt twee grote groepen van buitenkranen. Zo heb je buitenkranen met krukbediening en buitenkranen met sleutelbediening.

Een buitenkraan met krukbediening, is een type kraan dat beschikt over een vaste kruk of draaiknop om hem open te draaien. Op die manier is een buitenkraan met krukbediening altijd te gebruiken op eender welk moment als je water nodig hebt. Een voorbeeld van zo een buitenkraan met krukbediening is de Seppelfricke – Sepp-eis vorstvrije buitenkraan met krukbediening.

Anderzijds heb je ook buitenkranen zonder krukbediening, maar met sleutelbediening. Dit wil zeggen dat je niet zomaar water kan aftappen, maar een sleutel nodig hebt om de kraan open en dicht te draaien. Eens je klaar bent met het aftappen van water, kan je de sleutel terug opbergen. Op die manier kan de kraan niet zomaar opengezet worden door bijvoorbeeld onbevoegden. Een voorbeeld van zo een buitenkraan met sleutelbediening is de VSH - SEPP Eis vorstvrije buitenkraan met sleutelbediening.

Vorstvrije buitenkraan

Wanneer het buiten kouder wordt, vergeten veel mensen de kraan van het water af te sluiten en ze vervolgens te laten leeglopen. Hierdoor blijft er water in de leidingen zitten en kan er veel schade ontstaan. Zo kan het water bevriezen en uitzetten waardoor je leidingen kapot springen. Op die manier ontstaat er ook een lek, waardoor de kraan begint de druppelen. Aangezien de buitenkraan dan vochtig is, kunnen ook hier onderdelen schade oplopen door bevriezing.

De ideale oplossing om dit probleem tegen te gaan zijn vorstvrije buitenkranen. Deze zijn beveiligd tegen bevriezen aangezien ze beschikken over een ingebouwde, automatische leegloopinrichting. Dankzij de geïntegreerde keerklep in de vorstvrije buitenkraan kan er geen water terugstromen in de installatie. Op die manier is de leiding die naar de kraan loopt altijd leeg na gebruik.

De vorstvrije buitenkranen van Seppelfricke beschikken over een ander innovatief systeem waarbij er gebruikt wordt gemaakt van een thermostatisch element. Achteraan in de doorvoerbuis van de Seppelfricke Sepp-Eis buitenkraan zit een thermostatisch element dat kan krimpen en uitzetten. Het water in de doorvoerbuis zit altijd tot tegen de kraan die uit de buitengevel komt. Wanneer de buitentemperatuur 0 graden of lager is, zal het thermostatische element in de doorvoerbuis krimpen. Hierdoor wordt het water naar achter getrokken en zit het niet meer tot tegen de kraan uit de gevel en kan het ook niet bevriezen. Wanneer de temperatuur terug stijgt, zal het thermostatisch element in de doorvoerbuis uitzetten en het water terug tot de tegen de kraan duwen.

Buitenkraan plaatsen

Eens je al je materialen ter beschikking hebt, kan je je buitenkraan plaatsen. Hieronder leggen we je uit hoe je eraan begint. In onderstaand stappenplan gaan we een Seppelfricke Sepp-Eis vorstvrije buitenkraan plaatsen.

Stap 1: Positie van de buitenkraan bepalen

Het is van groot belang te bepalen waar je buitenkraan moet komen en op welke hoogte. Ben je van plan om regelmatig je tuin te sproeien? Dan is een buitenkraan aan je tuin een slim idee. Was je regelmatig je auto op de oprit? Dan is een buitenkraan aan je oprit verstandig. De ideale hoogte voor een buitenkraan is 50 centimeter boven de grond. Op die manier past er ook een flinke emmer of gieter onder.

Stap 2: buitenkraan plaatsen

Eens je de juiste hoogte hebt bepaald voor je buitenkraan, is het tijd om deze te plaatsen. Starten doe je met het boren van het gat waar de doorvoerbuis moet inkomen. Dit gat moet een diameter hebben van 34mm. Plaats de doorvoerbuis in het gat en monteer vervolgens de buitenkraan op de doorvoerbuis. Aan de andere kant van de doorvoerbuis, plaats je een Alpex koppeling en een Alpex buis. Deze Alpex buis loopt richting de collector en gaat van de collector verder naar de regenwaterpomp. Op die manier is je buitenkraan voorzien van regenwater.

Stap 3: Zet alles vast

Eens de buitenkraan op de doorvoerbuis is gemonteerd, is het tijd om hem goed vast te zetten. Op het stuk van de buitenkraan dat effectief tegen de gevel hangt, bevinden zich twee inkepingen. Zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant. Deze inkepingen zijn bedoeld voor twee vijzen om de buitenkraan vast te zetten.

Kijk eerst of de buitenkraan loodrecht staat. Vervolgens boor je in beide inkepingen een gat met diameter 8mm. Eens de gaten geboord zijn, sla je de pluggen erin en kan je vervolgens de vijzen hierin vastdraaien. Op die manier kan je de kraan vastzetten.

Zoals je kan lezen is een buitenkraan plaatsen perfect zelf mogelijk. Toch liever wat hulp bij een buitenkraan plaatsen? Neem dan gerust contact op met onze Solyd-specialisten. Zij helpen je met plezier verder.

Bel ons op 03 808 69 00