Alpex buizen en koppelingen

Geplaatst: Januari 26, 2023
Alpex buis & koppeling

 

Een Alpex buis is een belangrijk onderdeel bij het plaatsen van je verwarming en sanitair.

Bij beide technieken speelt een groot deel zich af onder de grond via Alpex buizen.

Deze Alpex buizen werken volgens het buis-in-buis principe, maar welke Alpex buizen zijn er en waarvoor worden ze allemaal gebruikt? Onze Solyd-specialisten vertellen je er alles over.

 

Alpex buis: wat is het?

Een Alpex buis of meerlagenbuis werkt volgens het buis-in-buis principe. Op die manier bestaat een Alpex buis uit een binnenlaag van PE-RT of PEX, een flinterdunne lijmlaag, een flexibele aluminium laag, weer een flinterdunne lijmlaag en een buitenlaag van weer PE-RT of PEX.

Het voornaamste doel van Alpex buizen is het transporteren van warm water tussen de condensatieketel en de radiatoren. Het is belangrijk dat de Alpex buizen tijdens dit transport zo weinig mogelijk warmte afgeven, zodat het water nog voldoende warm is als het bij de radiator aankomt. Normaal gezien is een Alpex buis voldoende geïsoleerd om de warmte van het water te behouden. Wanneer de buis door een koude ruimte loopt, zoals een garage of zolder, dan is het aangeraden om de buis van extra buisisolatie te voorzien om warmteverliezen te vermijden.

Het water dat van de gasketel komt, wordt aan een hoge temperatuur gestookt en getransporteerd. Daarom moeten Alpex buizen beschikken over hoge toelaatbare bedrijfstemperatuur en een lage uitzettingsgraad. Het warme water dat door de Alpex buis stroomt zorgt er namelijk voor dat je buis kan uitzetten en de chape kan scheuren. Een beschermmantel vangt deze uitzetting op en is daarom een belangrijk aspect bij een Alpex buis.

Alpex 16 & Alpex 20mm

Binnen het assortiment Alpex buizen bestaan er heel wat verschillende diameters. Zo heb je Alpex buis met een diameter van 16mm en 18mm, maar ook 20mm, 26mm en 32mm. De diameter van de Alpex buizen wordt bepaald op basis van debieten en de grote van de collectoren.

Voor verwarming maakt men meestal gebruik van Alpex 16mm en Alpex 20mm. Hierbij lopen Alpex buizen 20mm van de warmtebron naar de collector. De Alpex buizen 16mm lopen van de collector naar de radiator.

Alpex buizen die gebruikt worden voor sanitair, hebben als hoofdtaak het transporteren van warm water van de ketel of boiler naar de aftappunten. Hierbij spreken we over kranen zoals wastafelkranen, douchekranen, badkranen, maar ook keukenkranen. Voor de aanvoer van kleine collectoren gebruik je Alpex 20mm. Gebruik je een grotere collector of staat de collector op een grote afstand van de warmtebron, dan gebruik je best Alpex 26mm.

Om de juiste Alpex buis te kiezen voor je installatie is het van groot belang de afmetingen van de Alpex buis juist te interpreteren. We nemen even als voorbeeld de Begetube Alpex 16X2 met blauwe mantel. Hierbij beschikt de Alpex buis van Begetube over een buitendiameter van 16 millimeter en een binnendiameter van 12 millimeter. De 2 in de titel “16X2” geeft het verschil tussen de binnendiameter en de buitendiameter. Op die manier heb je een verschil van 2 millimeter bovenaan en een verschil van 2 millimeter onderaan. In totaal is er dus een verschil van 4 millimeter tussen de binnen- en buitendiameter  Door de afmetingen van de Alpex buis juist te interpreteren, kan je op die manier ook de juiste Alpex koppelingen kiezen.

Alpex 16mm

Alpex 20mm

Alpex koppelingen: welke zijn er?

Bij de installatie van de Alpex buizen, is het handig om gebruik te maken van Alpex koppelingen. Dit soort koppelingen wordt bijna altijd gebruikt binnen verwarming- en sanitaire installaties. Op die manier zijn Alpex koppelingen specifieke verbindingen om Alpex buizen of leidingen met elkaar of aftappunten te verbinden. Binnen het Solyd assortiment beschikken we over verschillende Alpex koppelingen zoals perskoppelingen, klemkoppelingen, schroefkoppelingen en ga zo maar verder. Toch is er een verschil tussen de bepaalde Alpex koppelingen.

Perskoppelingen

Een perskoppeling is een soort koppeling die rond de Alpex buis wordt geperst. Op die manier wordt de wand van de Alpex buis samengedrukt en ontstaat er een waterdichte verbinding. Een perskoppeling biedt zo een permanente verbinding die niet eenvoudig te verwijderen is, maar het biedt wel een hoge druk- en temperatuurbestendigheid. Perskoppelingen zijn betrouwbaar, maar niet zo eenvoudig te installeren. Zo heb je hier specifiek gereedschap voor nodig en wordt het vaker in industrie gebruikt.

Klemkoppelingen

Een klemkoppeling heeft daarentegen een iets andere werking. Bij klemkoppelingen wordt er gebruik gemaakt van een klem of clip. Deze wordt rond de Alpex buis geplaatst en op die manier ontstaat er een waterdichte verbinding. Klemkoppelingen hebben een minder permanente verbinding die gemakkelijk verwijderd kan worden. Daardoor zijn ze meestal iets minder druk- en temperatuurbestendig dan perskoppelingen.

Klemkoppelingen en knelkoppelingen leunen heel hard tegen elkaar aan, maar in sommige gevallen is er een klein verschil. Zo passen er onder de term klemkoppelingen meerdere verbindingen zoals zwevende flenzen, expansiekoppelingen en ga zo maar verder. Knelkoppelingen hebben dezelfde werking als klemkoppelingen, maar bij knelkoppelingen wordt er enkel en alleen verwezen naar de koppeling die met een knel mechanisme werkt.

Klemkoppelingen worden het meest gebruikt bij het aansluiten van Alpex buizen. Dit omdat ze eenvoudig aan te sluiten zijn met een sleutel en omdat ze ook eenvoudig verwijderd kunnen worden.

Schroefkoppelingen

Een schroefkoppeling is een verbinding die net zoals perskoppelingen en klemkoppelingen wordt gebruikt om Alpex buizen te verbinden. Het is een soort mechanische verbinding waarbij de koppeling bestaat uit twee delen die in elkaar worden gedraaid. Enerzijds een Alpex buis die in de koppeling past, anderzijds een ring die wordt aangedraaid om de Alpex buis vast te klemmen.

Schroefkoppelingen zijn eenvoudig te installeren en te verwijderen. Bovendien zijn schroefkoppelingen voor Alpex buizen een betrouwbare manier om verbindingen te maken, maar gebruik je ze voor andere toepassingen. Op die manier zijn schroefkoppeling eerder geschikt voor installaties met een lage druk en perskoppelingen voor een hoge druk. Toch zijn beide soorten koppelingen zeer betrouwbaar. Er zijn verschillende soorten schroefkoppelingen, zoals kunststof schroefkoppelingen, roestvrijstalen schroefkoppelingen en messing schroefkoppelingen. In het Solyd assortiment vind je vooral messing schroefkoppelingen.

Welke maat kiezen?

Om de juiste maat te kiezen bij Alpex koppelingen, is het handig om de koppeling langs twee kanten te bekijken. Zo heb je aan de ene kant van de Alpex koppeling een lengtemaat uitgedrukt in “duim”. Hierbij kan je bijvoorbeeld een Alpex koppeling met lengtemaat ¾ duim, verbinden met een collector die beschikt over een lengtemaat van ¾ duim.

Aan de andere kant van de Alpex koppeling heb je een maat uitgedrukt in diameter. Dit is belangrijk om te bepalen welke Alpex buis je kan verbinden op welke Alpex koppeling. Zo kan je bijvoorbeeld een Alpex buis met een diameter 16X2 aansluiten op een Alpex koppeling met maat 16X2.

Zoals je kan lezen zijn er heel wat verschillende mogelijkheden bij Alpex buizen en Alpex koppelingen. Zit je toch nog met vragen? Neem dan gerust contact op met onze Solyd-specialisten. Zij helpen je met plezier verder.

Bel ons op 03 808 69 00