Vloerverwarmingsbuis

Beslissend voor de goede werking van je vloerverwarming is de kwaliteit van de vloerverwarmingsbuizen. Bij Solyd vind je enkel vloerverwarmingsbuizen van de hoogste kwaliteit. Zo vind je in het Solyd-assortiment vloerverwarmingsbuizen van onder meer Begetube, Vasco, Uponor, en Radson.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Vloerverwarmingsbuis kopen

Bij het kopen van je vloerverwarmingsbuis, heb je keuzen tussen heel wat verschillende types en merken. Wij zetten de belangrijkste eigenschappen waar je moet op letten op een rij.

Een vloerverwarmingsbuis zorgt ervoor dat het warme water uit je warmtebron (meestal cv-ketel, Lucht-water warmtepomp, geothermische warmtepomp of een hybride warmtepomp) onder de vloer kan circuleren en warmte kan afgeven. Een eerste belangrijke eigenschap van vloerverwarmingsbuizen is daarom dat ze warmte afgeven tijdens het transport. Graag meer weten over warmtepompen? Lees dan zeker ons interessante artikel over de werking van een warmtepomp.

Daarnaast is de diffusiedichtheid of zuurstofdichtheid van essentieel belang. Wanneer er toch zuurstof in je systeem zou terechtkomen, kunnen verschillende componenten gaan roesten. Zuurstof in je vloerverwarming zorgt ook voor een lagere warmteafgifte en dus een minder efficiënt systeem.

Tot slot is ook de flexibiliteit of buigzaamheid van de buis van belang. Je zal met een vloerverwarmingsbuis namelijk heel wat bochten moeten maken, dus een stugge of stijve buis is dan moeilijk werkbaar.

Welke buis voor vloerverwarming?

Nu we weten wat de voornaamste kenmerken zijn voor vloerverwarmingsbuizen, gaan we dieper in op de meest gebruikte soorten buizen voor vloerverwarming.

PEX buizen

De basisgrondstof van de PEX buizen is polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE). Hierdoor kunnen ze temperaturen verdragen van 90°C, tot maximaal 110°C. Je kan deze buis dus ook perfect gebruiken in een gecombineerd systeem met radiatoren. Deze soort buis is vaak van een hogere kwaliteit en heeft ook een hogere duurzaamheid. Daarnaast zijn deze buizen ook zeer buigzaam, waardoor ze makkelijk kunnen geplaatst worden bij bijvoorbeeld een Tacker systeem. Afhankelijk van de vernettingsmethode onderscheiden we drie soorten PEX buis: Pex-a, Pex-b en Pex-c buis. Een voorbeeld van de PEX buis is de Begetube PEXa Difustop vloerverwarmingsbuis.

PE-RT buizen

Net zoals de PEX buizen, zijn de PE-RT buizen opgebouwd uit PE (polyethyleen). Het verschil tussen PE-RT en PEX buis heeft vooral te maken met de hoeveelheid moleculen per cm³ in de buis. Zo heeft de PE-RT buis minder moleculen dan de PEX buis. Daarnaast zijn de moleculen bij PEX buizen door een unieke behandeling ook extra aan elkaar verbonden, waardoor de buis temperaturen van 90°C aankan. PE-RT buizen kunnen maximaal 60 graden water aan. Aangezien vloerverwarming op lage temperatuur werkt, is dit echter ruim voldoende.

Meerlagenbuis

Tot slot wordt ook soms meerlagenbuis gebruikt bij het plaatsen van vloerverwarming. Deze buis kom je onder verschillende namen tegen op de markt, zoals Alpex of Alupex. Ook deze buizen worden gemaakt op basis van polyethyleen (PEX of PE-RT), maar bezitten nog een extra laag flexibele aluminium in het midden. Een typisch kenmerk voor deze soort buis is dat er vrijwel geen uitzetting plaatsvindt bij temperatuurswijzigingen. Daarnaast zijn ze ook minder flexibel en houden ze makkelijk hun vorm, waardoor ze vaak gebruikt worden in combinatie met noppenplaat of noppenfolie.

Wil je graag meer weten over vloerverwarming of hoe je zelf vloerverwarming kan plaatsen? Lees dan nu onze artikels over vloerverwarming of radiatoren en vloerverwarming leggen.

Bel ons op 03 808 69 00