Zelf elektriciteit leggen: voordelen en stappenplan

Geplaatst: Februari 13, 2025
Zelf elektriciteit leggen: voordelen en stappenplan

Wil je zelf je elektriciteit leggen of moet de elektriciteit in je huis vernieuwd worden? Dat kan. Een basisinstallatie elektriciteit plaats je makkelijk zelf via handige zelfbouwformules. Wat zijn de voordelen van dit zelf te doen en hoe pak je dit aan? 

Reken voor je zelfbouwproject op onze kwaliteitsvolle materialen en de extra ondersteuning van onze Solyd-specialisten.

Voordelen zelf elektriciteit leggen

Heb een basiskennis van elektriciteit en heb je ook wat technisch inzicht? Dan kun je makkelijk zelf een standaard elektriciteitsinstallatie plaatsen. Dit type installatie blijft altijd hetzelfde en is bovendien de voordeligste oplossing. Bovendien heeft doe-het-zelf of zelfbouw heel wat voordelen:

Je werkt op je eigen tempo

Liever op je gemak je elektrische installatie plaatsen? Als je zelf plaatst, bepaal jij het tempo. Wil je tussendoor nog iets aan je plannen aanpassen? Ook dat kan nog.

Je kiest zelf het materiaal

Leg je zelf je elektriciteit, dan kies jij het materiaal en waar je het aankoopt. Tip: bespaar op je materiaalkosten, koop hier je kwaliteitsvol materiaal online.

Je bespaart op de plaatsing

Ga je zelf aan de slag, dan bespaar je op de kosten voor de werkuren van een elektricien. Je betaalt enkel het materiaal. Hiermee kun je tot wel 50% besparen. Tenminste als je voldoende tijd en knowhow hebt. Heb je graag wat hulp van de Solyd-experten? Bij deze elektriciteitsklussen kun je zelfbouwondersteuning krijgen.

Je haalt er voldoening uit

Breng je je zelfbouwklus tot een goed einde, dan kun je trots zijn op wat je hebt geleerd en hebt verwezenlijkt. 

Stap voor stap zelf elektriciteit aanleggen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij elektriciteit leggen. Volg dus een uitgekiend stappenplan. Doe voldoende opzoekwerk, fris je kennis, schaf het juiste materiaal aan en ga aan de slag. Is er nog geen elektriciteitsvoorziening? Vraag dit dan eerst bij je netbeheerder (Fluvius) aan. Hieronder lees je in grote lijnen wat je te wachten staat. Zo kun je makkelijker beslissen of dit iets voor jou is. 

1.       Maak je elektriciteitsplan

Bepaal eerst welke elektriciteitsvoorzieningen je nodig hebt. Waar komen je stopcontacten, lichtpunten en schakelaars? Doorloop de verschillende ruimtes in je woning en duid op je grondplan aan waar je wat nodig hebt. Voorzien voldoende stopcontacten, je mag 8 stroompunten per kring plaatsen (een dubbel stopcontact is ook één stroompunt). Maak een duidelijk kringschema en gebruik elektrische symbolen om alle functies aan te duiden. Denk ook aan je ethernetaansluiting, buitenverlichting, deurbel, eventuele bediening voor rolluiken, dakramen, zonwering,...

2.       Duid aan op de muren

Duid op je muren aan waar je stopcontacten en schakelaars wilt plaatsen. Gebruik een waterpas, laser en meters en bepaal de precieze plaats waar alles geïnstalleerd en uitgeslepen zal worden.

3.       Gebruik het juiste materiaal

Ga na welk materiaal je nodig hebt voor je elektrische installatie en hoeveel. Denk aan zekering- en meterkasten, draden en kabels, elektriciteitsbuizen, elektriciteitsdozen, aftakdozen, bevestigingsmateriaal, enzovoort. Bestel hier het schakelmateriaal dat je nodig hebt.

4.       Slijp sleuven uit en leg je leidingen

De elektrische leidingen zullen zowel op je vloerplaat als in de (voorzet)muren en in het plafond voorzien worden. Heb je de locatie van je stopcontacten, schakelaars, lichtpunten en leidingen bepaald, dan kun je de ruimtes hiervoor in de muren uitslijpen en -kappen, doorboren of een uitsparing in je gipswanden maken. Bevestig de inbouwpotjes mooi recht met gips in de uitgekapte holtes. Hierna kun je de elektrische leidingen plaatsen volgens je legplan. Duid ook op je plan aan waar je wat precies gelegd hebt. Zit alles op zijn plek? Dan kun je de geslepen gleuven (met gips of cement) dichtmaken. Hierna kunnen de pleisterwerken gebeuren.

5.       Plaats schakelaars en stopcontacten

Na de plaatsing van de inbouwpotjes en het drogen van het pleisterwerk, kun je het binnenwerk voor je schakelaars en stopcontacten plaatsen.

6.       Sluit je zekeringskast aan

De leidingen worden naar de zekeringkast geleid. Plaats de zekeringskast en sluit alle kabels correct aan op de automaten en stuurblokken. Test en meet de installatie na zodat je zeker bent dat alles correct is aangesloten en de werking gegarandeerd is

7.       Laat je elektriciteitsinstallatie keuren

Heb je alles voor je nieuwe elektrische installatie geplaatst? Dan maak je een elektrisch dossier, dat is een samenvatting van het werk dat je gedaan hebt. Dit is noodzakelijk voor de elektriciteitskeuring door een erkend keurder. Die is sinds 2018 verplicht. Je installatie moet voldoen aan de AREI-normen. Is je installatie afgekeurd, dan moet je je installatie in orde te brengen en binnen de 12 maanden opnieuw laten keuren door hetzelfde keuringsorganisme. Is je installatie goedgekeurd, dan bezorg je je netbeheerder het keuringsverslag en wordt je installatie en teller in de meterkast definitief aangesloten op het elektriciteitsnet.

Koop kwaliteitsvol materiaal voordelig online

Op zoek naar elektriciteitsmateriaal voor je zelfbouwklus? Je vindt het hier makkelijk op solyd.be. Hier bestel je makkelijk en snel kwaliteitsvol materiaal van A-merken aan een voordelige prijs. Alles vind je er terug. Neem gauw een kijkje.

Reken op ondersteuning bij je elektriciteitsproject

Wil niet helemaal alleen aan de slag? Laat je dan begeleiden door een Solyd-specialist. Via deze zelfbouwformules voor elektriciteit kunnen wij je helpen:

Je elektrische schema’s opstellen

Bij een elektrische installatie, conform geplaatst volgens het AREI, horen elektrische schema’s zoals het eendraadsschema en een situatieschema. Die heb je nodig om alle elementen van je elektrische installatie en de locatie ervan te bepalen en om je elektrische installatie te laten keuren. Laat je elektrische schema’s uittekenen bij aankoop van je materialen bij solyd.be.  Deze service bieden wij enkel aan als er nog andere zelfbouwtechnieken bij Solyd worden aangekocht.

Hulp bij je traditionele elektrische installatie

Kun je hulp gebruiken bij je elektrische installatie? Reken op de ondersteuning van deze zelfbouwformule: gratis opstellen van je materiaallijst, extra ondersteuning bij de plaatsing, de aansluiting en de keuring van je elektrische installatie. Liever apart aankopen? Ook dat is mogelijk.

Een werfbezoek

Boek je een werfbezoek van een Solyd-specialist, dan helpt die je verder als je vastzit. Zo geeft hij je uitleg over het Solyd-materiaal, praktische installatietips en beantwoordt hij al je vragen.

Voorbereiding op de elektrische keuring

Is je elektrische installatie volgens de regels van de kunst geplaatst? Dan kun je die voor de keuring laten nakijken door een Solyd-expert en eventueel nog de nodige aanpassingen doen. Ontdek er hier meer over.

De elektrische keuring laten uitvoeren

Heb je je eendraadschema en situatieschema, en is je elektrische installatie met solyd-materialen geplaatst? Dan kun je je installatie laten keuren

Op zoek naar voordelig, kwaliteitsvol materiaal voor je elektriciteitsinstallatie? Vind snel wat je zoekt op solyd.be. Heb je ook graag ondersteuning bij je zelfbouwklus? Check onze Solyd-zelfbouwformules voor elektriciteit en meer.

Bel ons op 03 808 69 00