Waterpomp kopen: handige tips

Geplaatst: Mei 05, 2022
Tags: sanitair
DAB regenwaterpomp

Graag een waterpomp kopen? Het gebruik van regenwater levert heel wat voordelen op. Om te beginnen is het een pak goedkoper dan leidingwater, want het is volledig gratis. Daarnaast draag je ook je steentje bij aan het milieu, omdat je een hoeveelheid drinkwater niet gebruikt. Tot slot bevat regenwater minder kalk waardoor het zachter is voor je toestellen en leidingen.

Voor het gebruik van regenwater in en rondom je woning heb je een waterpomp nodig. Maar hoe werkt zo een waterpomp nu concreet, welke moet je kiezen en waar moet je op letten? Onze Solyd-specialisten vertellen je er alles over!

Werking waterpomp

Voor het recupereren van regenwater heb je enkele onderdelen nodig. Al deze onderdelen zorgen samen voor een optimale werking van je waterpomp. Hoe het proces verloopt lees je hieronder.

Alles start bij de regen die op je dak valt. Die regen wordt via dakgoten en regenpijpen vervoerd naar de regenwaterput die bestaat uit kunststof of beton. De grootte van je regenwaterput hangt af van hoeveel water je kan opvangen en wilt verbruiken.

Voordat het opgevangen water in de regenput terechtkomt, worden onzuiverheden zoals bladeren en takken eruit gehaald door een voorfilter. Deze worden vervolgens afgevoerd naar bijvoorbeeld een riool of gracht.

Nu het regenwater gefilterd en opgevangen is, kan je het gebruiken in en rondom het huis door middel van een waterpomp. Je kan het onder andere gebruiken voor je zwembad of je tuin, maar ook voor het laten draaien van de wasmachine of het doorspoelen van het toilet. Het is handig om tussen je waterpomp en collectorleiding een regenwaterfilter te installeren zoals de Honeywell FF60. Zo vermijd je dat er vuile deeltjes of geurtjes in het water zitten.

Honeywell Triplex filter

Verschillende waterpompen

Welke waterpomp je moet kopen hangt af van het gebruik. Hieronder sommen we de verschillende soorten waterpompen op met hun specifieke eigenschappen.

In huis waterpomp: droge opstelling

We starten met een droge opstelling. De waterpomp wordt hierbij niet in de regenput geïnstalleerd, maar op het droge. In aankoop is dit een goedkopere opstelling en voor onderhoud is dit ook makkelijker. Hiervoor onderscheiden we drie waterpompen met elk een andere werking.

Een jetpomp is een zelfaanzuigende pomp die vaak in de tuin gebruikt wordt. De jetpompen bevatten één waaier in het pomphuis. Deze waaier geeft snelheidsenergie aan het water waardoor het zich kan verplaatsen van punt A naar punt B. Deze waterpomp is niet drukverhogend omdat hij slechts over één waaier beschikt. De druk kan hierdoor niet aangepast worden naargelang de vraag. Jetpompen zijn op die manier uitermate geschikt voor het vullen van het zwembad of het sproeien van je tuin, maar zijn minder geschikt voor gebruik binnenshuis. Dit type waterpomp is goedkoper, maar produceert meer geluid en heeft een lager rendement.

De zuigerpomp werkt door een elektromotor. Water wordt door het zuigmechanisme uit de tank of put gezogen in een drukvat en van daaruit gaat het water naar de leiding. Een zuigerpomp is duurder en vraagt relatief meer onderhoud, maar deze pomp is wel erg krachtig en zeer betrouwbaar.

Een hydrofoorpomp of hydrofoorgroep is net als de jetpomp een zelfaanzuigende pomp, maar bevat meerdere waaiers. Zo kan de hydrofoorpomp zich aanpassen aan de gevraagde druk en het nodige debiet. Daarom wordt de hydrofoorpomp vaker binnenshuis gebruikt om bijvoorbeeld de druk in sanitaire leidingen te verhogen. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om op meerdere plaatsen tegelijk water af te nemen zonder druk te verliezen. Om de druk in je leidingen te beheren zijn er twee verschillende opstellingen. De hydrofoorpomp beschikt ofwel over een drukvat of reservoir, of over een elektronische sturing die zorgt voor een automatische regeling van de druk. De druk constant houden bij een hydrofoorpomp met reservoir is moeilijker, hierdoor worden ze tegenwoordig iets minder gebruikt. Een voorbeeld van zo een hydrofoorpomp is de DAB Easybox Mini 3.

DAB Easy Mini 3

In put waterpomp: natte opstelling

Te weinig plaats om binnenshuis een waterpomp te installeren? Dan is er een mogelijkheid om te kiezen voor een natte opstelling of dompelpomp. Dit soort pomp hangt ofwel in het water of staat op de bodem van de regenwaterput. Het voordeel van een dompelpomp is dat deze volledig geruisloos werkt en dus niet te horen is in je woning. Het nadeel is dat het onderhoud iets moeilijker is, aangezien je de dompelpomp uit je regenwaterput moet halen moest er zich een probleem voordoen.

Wilo dompelpomp

Waarop letten bij een waterpomp

Eender welke waterpomp je koopt, hij moet automatisch stilvallen eens er te weinig water in de put staat. Op die manier komt de waterpomp op geen enkel moment droog te staan. Let er dus op dat je waterpomp beschikt over een droogloopbeveiliging. Dit kan op twee manieren. Je hebt ofwel een inwendige droogloopbeveiliging of een vlotterschakelaar die ervoor zorgt dat je waterpomp afslaat als het water te laag staat.

Waar je ook aan moet denken bij het kopen van een waterpomp is dat je waterpomp op automatische wijze overschakelt naar leidingwater, zonder dat je regenwaterput moet worden bijgevuld. Op die manier verbruik je enkel leidingwater dat effectief nodig is. Dit is zowel voordelig voor het milieu als voor je portemonnee.

Nog een belangrijk aspect bij een waterpomp kopen is de opvoerhoogte. Dit is hoe hoog een waterpomp het water maximaal kan oppompen. De opvoerhoogte wordt soms verward met de druk van een waterpomp. Om het even kort te schetsen:

  • De opvoerhoogte is niet afhankelijk van de vloeistof. Ongeacht wat de dichtheid is van de vloeistof, de pomp zal dit naar dezelfde hoogte opvoeren. Om aan te tonen hoe belangrijk de opvoerhoogte van je waterpomp is, werken we hieronder een voorbeeld uit. Stel dat je in een appartementsgebouw woont van 40 meter hoog, maar je woont op de bovenste verdieping. Een waterpomp zoals de Grundfos Scala1 3-35 kan het water maximaal 35 meter hoog pompen dus is hiervoor niet geschikt. De Grundfos Scala1 3-45 daarentegen kan het water 45 meter hoog pompen en is dus perfect bruikbaar voor een appartementsgebouw van 40 meter. Bij een normale woning is een pomp met een opvoerhoogte van 35 meter ruimschoots voldoende. Deze kan namelijk het water 35 meter hoog pompen. Belangrijk om te weten is dat het hoogteverschil tussen een droge waterpomp en een regenwaterput maximaal 8 meter mag bedragen, anders loopt de aanzuiging stroever. Beschik je over een natte waterpomp dan staat deze al in de regenwaterput en moet je hier niet op letten aangezien de waterpomp onmiddellijk water pompt naar je aftappunten.
  • De druk is wel afhankelijk van de vloeistof en heeft invloed van de zwaartekracht. Op die manier zal de opvoerhoogte hetzelfde blijven, maar heb je bijvoorbeeld zwaar slib dan zal de waterpomp meer druk genereren om dit omhoog te pompen vanwege de dichtheid. De druk kan dus verschillen.

Zo kan de druk variëren, maar zal de opvoerhoogte van een waterpomp hetzelfde blijven. De opvoerhoogte van een waterpomp is een meer betrouwbare indicator van de pompprestaties in vergelijking met de druk. Deze geeft namelijk aan wat de pomp effectief kan doen, ongeacht de omstandigheden bij het zuigen. Daarom stelt de totale opvoerhoogte samen met je vereiste debiet je in staat om de geschikte pomp te kiezen. Met het debiet hebben we het over de hoeveelheid water dat een waterpomp per tijdseenheid kan leveren, en wordt uitgedrukt in m³/u. Hoeveel het debiet van je waterpomp moet zijn hangt af van het aantal aftappunten dat je wil aansluiten op de waterpomp. Hoe meer punten je wil aansluiten, hoe hoger het debiet van je pomp moet zijn. Graag meer informatie over een waterpomp kopen? Onze Solyd-specialisten helpen je met plezier verder.

Grundfos Scala2 3-45

Waterpomp prijs

Hoeveel het kostenplaatje precies bedraagt van jouw waterpomp, hangt voor een groot deel af van jouw specifieke behoeften en wensen. Wil je bijvoorbeeld een waterpomp kopen voor binnenshuis of een voor buitenshuis? Veel hangt ook af voor welke handelingen je waterpomp allemaal wilt gebruiken. Door te investeren in een waterpomp geniet je van verschillende voordelen. Nieuwe waterpompen zoals de Grundfos Scala1 bieden je een optimaal comfort, zijn makkelijk te installeren en hebben een lange levensduur wat een stevige cent kan besparen in je portemonnee.

Zit je toch nog met enkele vragen in verband met welke waterpomp geschikt is voor jou? Neem dan gerust contact op met onze Solyd-specialisten, zij helpen je met plezier verder.

Bel ons op 03 808 69 00