Warmtepompboiler kopen

Geplaatst: Juni 06, 2023
Tags: verwarming
Warmtepompboiler

 

Graag een warmtepompboiler kopen? Of wil je een volledig nieuwe verwarmingsinstallatie installeren? Dan is het slim om na te gaan welke warmtepompboiler bij jou en je woning past.

Ook al hebben warmtepompboilers allemaal hetzelfde doel, het opwarmen van sanitair water. Toch kunnen hun vermogen, werking en prijs sterk verschillen.

Onze Solyd-specialisten vertellen hoe zo een warmtepompboiler juist werkt en welke voordelen een warmtepompboiler kopen met zich meebrengt.

Warmtepompboiler werking

Voor je de stap zet om een warmtepompboiler te kopen, is het belangrijk om te weten hoe een warmtepompboiler werkt. Zo maken warmtepompboilers gebruik van een innovatief systeem waarbij ze thermische energie uit de omgeving gebruiken voor de opwarming van sanitair warm water. Dankzij deze manier van werken is een warmtepompboiler wel 3 tot 4 keer zuiniger dan een gewone boiler.

Een warmtepompboiler heeft in theorie een soortgelijke werking als een lucht-water warmtepomp, maar een warmtepompboiler beschikt niet over een buitenunit. Warmtepompboilers halen hun energie uit de buitenlucht. Dit gebeurt via geïsoleerde kanalen met een diameter van 150 millimeter. Deze geïsoleerde slangen zorgen voor zowel de aanvoer als afvoer van lucht naar en van de warmtepompboiler. Op die manier heeft een warmtepompboiler geen buitenunit nodig.

Wanneer de warmtepompboiler lucht aanzuigt zal deze doorstromen naar de verdamper. In deze verdamper zit koelvloeistof die al bij een heel lage temperatuur kookt en verdampt. Eens de aangezogen lucht in contact komt met de koelvloeistof, zal deze de warmte van de aangezogen lucht opnemen en verdampen. Vervolgens zal het gevormde koelgas doorstromen naar een compressor of perspomp. De compressor zal op zijn beurt het koelgas samenpersen en zo de druk verhogen met als gevolg een stijging van de temperatuur. Het koelgas heeft nu de gewenste temperatuur en stroomt vervolgens door naar de condensor of koeler. Hier wordt het koelgas terug afgekoeld en omgezet naar koelvloeistof. De warmte die hierbij vrijkomt wordt ten slotte gebruikt voor je sanitair warm water.

Geen plek om kanalen naar je warmtepompboiler te laten lopen? Een warmtepompboiler kan ook werken zonder aan- en afvoer kanalen, maar met de omgevingslucht in de woning. Zo kan je een warmtepompboiler eventueel plaatsen in de kelder. In een kelder blijft de temperatuur redelijk constant en als het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem klein is, heb je een rendabele werking van je warmtepompboiler. Echter is het belangrijk als je werkt zonder aan- en afvoer kanalen, dat je de warmtepompboiler in een ruimte plaatst met een inhoud van minstens 30m³. Op die manier heb je een goede luchtcirculatie en werkt de warmtepompboiler efficiënter.

Prijs warmtepompboiler

Een belangrijke factor bij het kopen van een warmtepompboiler is de prijs. Natuurlijk hangt het kostenplaatje van een nieuwe warmtepompboiler in grote mate samen met het type warmtepompboiler en de benodigde capaciteit. Op die manier zullen warmtepompboilers met een groter volume vaak hoger geprijsd zijn. Daarnaast zijn de duurzamere warmtepompboilers vaak wat duurder in aankoop, maar die investering verdien je wel over de jaren heen terug. Ten slotte speelt de levensduur van je warmtepompboiler ook een bepaalde rol in de prijs. Wanneer je investeert in een nieuwe warmtepompboiler, wil je uiteraard dat die investering even meegaat. Om die reden werken we bij Solyd enkel me kwalitatieve merken zoals Ariston, Bosch en Remeha.

Premie warmtepompboiler

Wanneer je in het kader van een renovatie een warmtepompboiler installeert, heb je recht op een premie van de Vlaamse overheid. Deze premie geldt enkel voor investeringen in gebouwen die voor 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet of woningen die pas vanaf 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, maar wel een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen hebben gekregen meer dan 5 jaar voor de datum van de eindfactuur werd verleend.

Warmtepompboiler kopen

Graag een warmtepompboiler kopen, maar zit je toch nog met enkele vragen? Neem dan gerust contact op met onze Solyd-specialisten. Zij helpen je met plezier verder met een warmtepompboiler kopen.

Bel ons op 03 808 69 00