Soorten kamgeleiders

Geplaatst: September 06, 2023
Kamgeleider

Kamgeleiders, ook wel overbruggingsrails of aansluitrails genoemd, worden gebruikt in je zekeringkast om automatische zekeringen en differentieelschakelaars door te koppelen. Op die manier is er via een kamgeleider een gelijke stroomverdeling over je zekeringkast.

Toch zijn er veel verschillende soorten kamgeleiders. Zo heb je onder andere kamgeleiders met vork, maar ook kamgeleiders met pin.

Hieronder helpen onze Solyd-specialisten je op weg bij het kiezen van de geschikte kamgeleider voor je zekeringkast.

Kamgeleider aansluiten

Via de meterkast, zoals een 25D60 meterkast, komt er stroom binnen in je zekeringkast. Deze stroom komt binnen bij de hoofddifferentieel, ook wel een differentieelschakelaar 300mA genoemd. Vervolgens wordt deze stroom doorgestuurd naar de automatische zekeringen in je zekeringkast, om op die manier je kringen met stopcontacten of verlichting te voorzien van elektriciteit. Een automatische zekering heeft zowel openingen onderaan als bovenaan, dit worden ook wel kooien genoemd.

Kamgeleider met vork of pin

In je zekeringkast kan je automaten en differentieelschakelaars op verschillende manieren met elkaar doorverbinden. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van kamgeleiders. Zo heb je kamgeleiders met vork, maar ook kamgeleiders met pinnen.

Wanneer je een kamgeleider met pinnen gebruikt, worden de pinnen in de kooien van de automaten geplaatst. Een kamgeleider met pin komt minder vaak voor in een woning, omdat de kooien onderaan de automatische zekering meestal worden vrijgehouden. Kamgeleiders met pin worden enkel gebruikt als de automaat niet geschikt is om een kamgeleider met vork te gebruiken.

Kamgeleiders met vork komen zeer vaak voor in een woning, omdat ze makkelijker te installeren zijn en veiliger in gebruik. Bij een kamgeleider met vork worden de kooien op de automatische zekering vrijgehouden. Dit omdat de vorken op zo een kamgeleider heel smal zijn en dus achter de schroef passen op de automaat. De schroef zit net boven de kooi van de automatische zekering. Op die manier zijn de kooien op de automatische zekeringen vrij om andere bedrading aan te sluiten.

Soorten kamgeleiders

Om een kamgeleider aan te sluiten in je zekeringkast, is het belangrijk om de juiste kamgeleider te kiezen. Zo heb je verschillende soorten kamgeleiders met andere aansluitingen. Zo heb je onder andere:

Monofase kamgeleider

Een monofase kamgeleider wordt meestal gebruikt voor een standaard woning met een monofase aansluiting. Dit soort kamgeleiders heeft twee geleiders die worden weergegeven met L en N. De L staat voor line of ook wel fase genoemd, dit is meestal een bruine draad. De N staat voor neuter of neutrale draad. De neutrale draad is meestal blauw. Dit soort kamgeleiders zijn geschikt voor tweepolige automaten.

Drie fase kamgeleider voor 3 X 230V

Bij een driefasige kamgeleider wordt er, zoals de naam het zegt, gebruik gemaakt van 3 fasen van 230V en geen neuter of neutrale draad. Driefasige kamgeleiders worden vaak gebruikt voor stroomvoorziening van zwaardere elektrische apparaten. Op dit soort kamgeleiders staat er een markering van L1 L2 en L3 met een spanning van 230V tussen de fasen. Dit soort kamgeleiders zijn bedoeld voor driepolige automaten.

Drie fase kamgeleider + neuter

Hier wordt er gebruik gemaakt van de markering N L1 L2 L3 en is er tussen N en L1,2,3 een spanning van 230V beschikbaar en tussen L1 L2, L1 L3 en L2 L3 een spanning van 400V. Dit soort kamgeleiders zijn vooral geschikt voor vierpolige automaten, maar hier zijn wel uitzonderingen in.

Kamgeleiders met een driefasige aansluiting + neuter zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Zo heb je onder andere:

  • Een N-L1-L2-L3, N-L1, N-L2, N-L3 is een type kamgeleider die beschikt over een driefasige aansluiting op de differentieelschakelaar 300mA. De monofase aansluitingen worden verdeeld over de monofase componenten. Dit soort kamgeleiders wordt gebruikt op een rij waarbij zowel vierpolige als tweepolige componenten aanwezig zijn.
  • Een N-L1, N-L2, N-L3 is een kamgeleider waarbij de drie fasen + neuter telkens worden verdeeld over monofase automaten. Dit soort kamgeleiders wordt gebruikt op een rij waar enkel twee polige componenten aanwezig zijn. Tweepolige automaten staan in voor de stroomvoorziening van kringen met stopcontacten en verlichting.
  • Een N-L1-L2-L3 is een type kamgeleider die bedoeld is voor vierpolige componenten. Vierpolige automaten zorgen voor de aansturing van zwaardere apparaten zoals een kookplaat en een warmtepomp.  

Zoals je kan lezen zijn er heel wat verschillende soorten kamgeleiders. Zit je toch nog met vragen? Neem dan gerust contact op met onze Solyd-specialisten. Zij helpen je met plezier verder.

Bel ons op 03 808 69 00