Rookmelders verplicht in woning

Geplaatst: December 16, 2019
Rookmelders verplicht in woning

 

Uiterlijk op 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen over de nodige rookmelders of een branddetectiesysteem beschikken.

De verplichting geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont.

Vanwaar deze verplichting? En hoe ga je ermee om? Onze Solyd-specialisten vertellen je er alles over.

Hoe komt de verplichting er?

De verplichting voor rookmelders is niet helemaal nieuw. Het is namelijk al langer verplicht om optische rookmelders te installeren in alle nieuwbouwwoningen, huurwoningen, studentenkamers, woningen met een sociale lening en gerenoveerde woningen waar een omgevingsvergunning voor vereist is. Vanaf 1 januari 2020 geldt deze verplichting voor alle Vlaamse woningen.

Welke rookmelder kies ik uit de verschillende modellen?

Een keuze maken uit alle verschillende modellen op de markt lijkt geen eenvoudige klus. Wij lijsten alvast even op waar je op moet letten bij je aankoop.

Autonome rookmelders

Je hebt ten eerste de rookmelders die autonoom werken. Dit wil zeggen dat ze volledig stand-alone werken en enkel beroep kunnen doen op een ingebouwde batterij. De kwaliteit van de batterij bepaalt dan ook voor een groot deel de kwaliteit van de rookmelder. De batterij moet verplicht 10 jaar mee gaan en dus komt alleen nog een Lithium batterij in aanmerking.

Koppelbare rookmelders

Ten tweede heb je koppelbare rookmelders. Dit houdt in dat wanneer de rookmelder in de kelder afgaat, die automatisch ook de andere rookmelders die gekoppeld zijn via draadloze technologie doet afgaan. Op die manier hoor je altijd tijdig het geluidssignaal, ongeacht waar de brand uitbreekt. De voordelen van een dergelijk systeem zijn niet te onderschatten. De grootste reden voor dodelijke slachtoffers bij brand is dat mensen veel te laat worden opgeschrikt door het signaal. Hierdoor hangt er vaak al een gevaarlijke en verstikkende rook. Je hebt er dus alle belang bij om tijdig verwittigd te worden, wanneer de brandhaard nog maar in ontwikkeling is.

Smart of slimme rookmelders

Ten derde heb je de slimme rookmelders, die je via een app op de smartphone een melding geven wanneer er onraad is gedetecteerd. Hierdoor weet je, waar je ook bent, wat er bij jou thuis speelt en kan je direct actie ondernemen.

Bedrade rookmelders

Tot slot heb je de bedrade rookmelders die deel uitmaken van een systeem met centrale. In dit geval zijn de rookmelders niet afhankelijk van een batterij, maar van de elektriciteit van de centrale in je woning. Deze optie is uiteraard het beste, maar heeft ook een duurder prijskaartje. Bij de aankoop van een dergelijk installatie dien je vooral te letten op de autonomie van de ingebouwde batterij van de centrale bij stroomuitval.

Hoe werkt een rookmelder?

Zoals de naam doet vermoeden, kan detecteert een rookmelder geen vuur, maar eerder de stofdeeltjes. In de rookmelder zit een “rookkamer”, waarin zich een klein spiegeltje en een infrarood fotocel bevinden. Bij het ontstaan van rook, wordt door de warme lucht een grote hoeveelheid stof plotseling de hoogte in gestuurd. Die stofdeeltjes zullen tussen de spiegel en de fotocel gaan dwarrelen, waardoor er onvoldoende infraroodlicht van de cel op de spiegel kaatst. Hierdoor zal de rookmelder dan bij meting beslissen om al dan niet af te gaan.

Waar plaats ik de rookmelder het best in mijn woning?

Als je terugdenkt aan de werking van een rookmelder, dan stel je onmiddellijk twee dingen vast met betrekking tot de installatie. De rookmelder moet zo gemonteerd worden dat de stofdelen snel in de kamer kunnen komen. Concreet betekent dit dat je rookmelder minstens 15cm uit een hoek van het plafond moet plaatsen. Verticaal op de muur is minder aangewezen en hem los bovenop een kast leggen bijvoorbeeld heeft geen enkel nut. Daarnaast moet je ook vermijden dat er te veel natuurlijk stof in de rookmelder kan komen. Hang hem daarom niet op plaatsen waar veel luchtcirculatie is, zoals boven centrale verwarming, aan inkomdeuren, of op slaapkamers. Ook in de keuken of badkamer plaats je beter geen rookmelder, omdat de condenserende dampen valse meldingen kunnen uitlokken.

Gekozen en geïnstalleerd. En nu?

Tot slot geven we graag nog mee dat je de rookmelder minstens één keer per maand moet testen met de testknop. Op die manier ben je er zeker van de je rookmelder nog steeds werkt en kan je op je twee oren slapen. Probeer ook steeds om de rookmelder stofvrij te houden door er het overtollige stof uit te zuigen met een stofzuiger via de openingen op het deksel.

Bel ons op 03 808 69 00