Isolatie kopen: handige gids

Geplaatst: April 17, 2023
Isolatie

 

Graag isolatie kopen? Je huis isoleren is op de dag van vandaag een belangrijk aspect als je duurzaam wil wonen.

Dankzij isolatie bespaar je een hoop op je energiekosten aangezien je woning warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. Bovendien moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan bepaalde EPB-eisen.

Maar welke isolatie is er allemaal? Onze Solyd-specialisten vertellen je alles over isolatie kopen.

Soort isolatie

Op de markt is er een zeer groot aanbod aan verschillende soorten isolatie. Zo zijn er heel wat verschillende manieren om je woning te isoleren. De meest voorkomende zijn vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie. Bovendien zijn er heel wat verschillende types isolatie. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten isolatie en hun toepassing.

XPS

Geëxtrudeerd polystyreen hardschuim, of ook wel XPS genoemd, zijn isolatieplaten die zowel drukvast als vochtbestendig zijn. Dankzij de stevigheid van XPS is het uitstekend te gebruiken als dakisolatie en vloerisolatie. Aangezien ze vochtbestendig zijn, zijn ze ideaal te gebruiken op vochtige plaatsen. Zo kan je XPS ook gebruiken voor het isoleren van je kelder. Bovendien is XPS bestand tegen micro-organismen en schimmels.

XPS platen zijn zeer vlot te installeren, doordat ze licht van gewicht zijn dus makkelijk kunnen opgetild worden. Nochtans is XPS zeer drukvast, waardoor je er makkelijk overheen kan lopen wanneer je bijvoorbeeld je vloer aan het isoleren bent.

PIR

Naast XPS heb je ook PIR. Dit type isolatie is één van de meest populaire en gebruikte vormen van isolatie vanwege het flexibele karakter. Op die manier is PIR inzetbaar voor zowel dakisolatie en vloerisolatie, maar ook muurisolatie. Bovendien is PIR zeer stevig, maar tegelijkertijd licht van gewicht en beschikt het over een zeer hoge isolatiewaarde.

PIR beschikt aan beide kanten van de isolatieplaat over een hoogwaardige laag aluminium, waardoor het een hoog warmte-isolerend vermogen heeft. Het verschil tussen PIR isolatie en XPS isolatie is dat PIR een enorm hoog rendement oplevert per vierkante meter. Aangezien je met een dunnere plaat beter kan isoleren, is PIR isolatie een ideale optie als je beschikt over weinig ruimte. XPS daarentegen is dan weer veel beter bestand tegen vocht en kan daarom perfect gebruikt worden in vochtige ruimtes. Meestal is PIR iets duurder dan XPS, maar beide soorten isolatie zijn een uitstekende keuze voor je huis te isoleren. Het hangt af van het type project.

Rotswol

Rotswol is een type isolatie dat zowel beschikbaar is als isolatieplaten, maar ook als rollen. Net zoals PIR beschikt rotswol over een flexibel karakter en kan het gebruikt worden voor muurisolatie, maar ook dakisolatie en vloerisolatie. Rotswol isolatie staat daarnaast gekend voor twee belangrijke eigenschappen namelijk: thermisch isolerend, maar ook akoestisch isolerend. Bovendien is het ook nog zeer brandwerend.

Rotswol is 100% recycleerbare isolatie en wordt gemaakt van vulkanisch gesteente. Het duurzame aspect van rotswol zorgt ervoor dat dit type isolatie goed is voor het milieu. Bovendien is rotswol zowel waterafstotend als brandveilig. Dit maakt dat rotswol in de bouw net zoals PIR een populaire vorm van isolatie is.

Glaswol

Een laatste soort isolatie die ook toepasbaar is als vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie is glaswol. Dit type isolatie staat gekend voor zijn hoge isolatiewaarde en veelzijdige karakter. Bovendien is glaswol uitermate licht, waardoor het ook nog eens vlot te verwerken is in je vloer, muur of dak.

Vaak worden glaswol en rotswol met elkaar verward. Dit komt omdat de twee soorten isolatie op verschillende vlakken lijken op elkaar. Zo zijn ze beide geschikt voor het isoleren van meerdere toepassingen zoals dak en vloer. Bovendien zijn ze beide verkrijgbaar in zowel isolatieplaten als in rol en ze zijn beide brandwerend. Het verschil zit hem vooral in de onderdelen van beide soorten isolatie. Glaswol bestaat uit 80% gerecycleerd glas, terwijl rotswol is vervaardigd uit gesmolten gesteente. Ten slotte heeft rotswol een iets hogere dichtheid dan glaswol.

Huis isoleren

Zelf je huis isoleren zorgt voor heel wat mogelijkheden. Zo is het een pak goedkoper als je de touwen zelf in handen neemt en beslis je zelf in welke mate je je huis gaat isoleren. Bovendien brengt je huis isoleren heel wat voordelen met zich mee. Zo zorgt je huis isoleren voor een verhoogd wooncomfort. Je woning warmt in de winter veel sneller op en de binnentemperatuur blijft constanter. Bovendien houdt het in de zomer ook de hitte buiten. Zo bespaar je een hoop op je energiefactuur en voldoe je aan de EPB-eisen.

Graag isolatie kopen, maar zit je toch nog met enkele vragen? Neem dan gerust contact op met onze Solyd-specialisten. Zij helpen je met veel plezier verder met isolatie kopen.

Bel ons op 03 808 69 00