Expansievat kapot

Geplaatst: September 10, 2021
Expansievat

 

Bij het plaatsen van je centrale verwarmingsinstallatie, is het expansievat een essentieel onderdeel. Zo zorgt een expansievat ervoor dat de druk in de ketel en de leidingen niet te hoog oploopt, wanneer het water wordt opgewarmd.

Na verloop van tijd kan het echter zijn dat het expansievat niet meer naar behoren werkt en vervangen moet worden. Onze specialisten vertellen je wanneer het aangewezen is om het expansievat te vervangen en hoe je dit precies doet.

 

Wat is een expansievat?

Wanneer je de verwarming in je woning inschakelt, treedt de cv-ketel in werking en zal die het water opwarmen en vervolgens via de leidingen naar de radiatoren brengen. Wanneer het water wordt opgewarmd, zet het echter ook uit en stijgt de druk in de leidingen en ketel. Die drukverschillen kan je met een expansievat probleemloos opvangen.

Een expansievat is een bolvormig vat dat bestaat uit twee delen, die van elkaar gescheiden worden door middel van een rubberen membraan. Het ene deel staat in verbinding met de cv-installatie en is gevuld met water. Het andere deel bevat 100% stikstof en is dus samendrukbaar. Wanneer de druk in je verwarmingsinstallatie te hoog oploopt, dan zal het membraan richting de stikstof bewegen waardoor er ruimte ontstaat voor het water. Hierdoor wordt het drukverschil probleemloos opgevangen.

Expansievat kapot

Een expansievat heeft een gemiddelde levensduur van zo’n zeven jaar. Het kwetsbare onderdeel van een expansievat is het rubberen membraan, dat de stikstof van het water scheidt. Na verloop van tijd wordt dit rubberen materiaal namelijk poreus, waardoor de stikstof gaat lekken en het drukvat niet meer goed werkt. Hoe intensiever het membraan gebruikt wordt, hoe korter de levensduur van het expansievat zal zijn. Dus hoe meer drukverschillen er in de cv-installatie zijn, hoe harder het expansievat moet werken en hoe sneller het membraan kapot zal zijn.

Twijfel je of jouw expansievat kapot is? Dan kan je dat met een eenvoudige test achterhalen. Tik met een hard voorwerp, zoals bijvoorbeeld een ring, op de bovenkant van het vat. Tik vervolgens met datzelfde voorwerp op de onderkant van het vat. Het geluid dat je hoort aan de bovenkant moet doffer klinken dan dat aan de onderkant. Een deel van het vat is namelijk gevuld met water, en dat hoort anders te klinken dan het deel dat gevuld is met gas. Hoor je ongeveer hetzelfde geluid bij het tikken op de boven- en onderkant? Dan is het heel waarschijnlijk dat er een lek zit in het membraan.

Wanneer het expansievat kapot is, dient het uiteraard onmiddellijk vervangen te worden. Idealiter wacht je echter niet tot het effectief kapot is en vervang je het preventief. Dit kan je bijvoorbeeld doen wanneer je expansievat ouder is dan 7 jaar of wanneer je toch een nieuwe cv-ketel of boiler wilt plaatsen.  

Expansievat cv kopen

Wanneer je een nieuw expansievat wilt kopen, heb je keuze tussen verschillende opties. De belangrijkste aspecten om rekening mee te houden zijn de grootte en de voordruk.

Bij het kiezen van de juiste grootte van het expansievat, is vooral het vermogen van de ketel van belang. Hoe hoger het vermogen van je gasketel, hoe groter ook het volume van het expansievat moet zijn.

Een ander belangrijk element is de voordruk die een vat kan verdragen. Dit heeft te maken met de statische hoogte, waarbij wordt gekeken naar de hoogst geplaatste radiator boven de cv-ketel. Hangt de cv-ketel op zolder, dan is er waarschijnlijk geen radiator die hoger staat. De statische hoogte is dan 0. Hangt de ketel in de kelder, dan kan het zomaar zijn dat de hoogst geplaatste radiator zo’n 8 meter hoger op zolder staat. De statische hoogte is dan 8.

Expansievat vervangen

Een expansievat vervangen is op zich een zeer eenvoudige klus, waar je ook weinig tot geen technische voorkennis voor nodig hebt. Zeker met ons handige stappenplan!

Stap 1: Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.

Stap 2: Laat de cv-installatie leeglopen door een slang aan te sluiten op de aftapkraan en de kraan open te draaien. Vang het water op in een emmer en wacht tot er geen water meer uit komt.

Stap 3: Van zodra al het water uit de cv-ketel is gelopen, kan je het oude expansievat losdraaien.

Stap 4: Neem teflontape en breng die aan op de schroefdraad van het nieuwe expansievat om een waterdichte verbinding te creëren. Bevestig vervolgens het expansievat op de ophangbeugel.

Stap 5: Nu kan je de cv-installatie opnieuw vullen met water.

Stap 6: Aan de bovenzijde van de beugels waar het expansievat aan gemonteerd is, bevindt zich een ontluchtingsnippel. Deze kan je opendraaien om de hoeveelheid water te controleren. Wacht tot er water uitkomt en draai de ontluchtingsnippel weer dicht.

Stap 7: Draai de kranen nu opnieuw dicht en verwijder de vulslang.

Zoals je kan lezen, is het perfect mogelijk om zelf je expansievat te vervangen. Zit je nog met vragen over de keuze van het juiste expansievat, neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten.

Bel ons op 03 808 69 00