Elektrische kast aansluiten

Geplaatst: April 04, 2022
Schneider zekeringkast

 

De elektriciteitskast is het hart van je elektrische installatie. Van hieruit wordt de stroom verdeeld en gestuurd naar de verschillende verbruikers zoals de verlichting en stopcontacten.

Wanneer je de elektriciteit in je woning wilt aanpakken, is het daarom belangrijk om te weten hoe je zelf de elektriciteitskast kan aansluiten.

Lijkt dit jou een complexe klus? Lees dan nu ons handige stappenplan.

Schneider elektrische kast: efficiënt en veilig

In onderstaand voorbeeld zullen we werken met het handige plug-and-play installatiemateriaal van Schneider. Op die manier kan je heel eenvoudig en veilig je nieuwe elektriciteitskast aansluiten. Dit vernieuwde gamma bestaat uit een elektriciteitskast PrismaSet XS, XE-verdelingsmodules en XE-modulaire apparaten. We vertellen je hoe je hiermee aan de slag gaat.

Stap 1: Kies de juiste zekeringkast

Beginnen doe je met het kiezen van de juiste zekeringkast of voorbedrade zekeringkast. Hierbij is voornamelijk de grootte van de zekeringkast van belang. Die wordt meestal uitgedrukt in het aantal modules en/of rijen. Met modules wordt de totale beschikbare ruimte bedoeld voor het plaatsen van de automatische zekeringen, differentieelschakelaars of andere modulaire functies.

De vernieuwde elektrische kast van Schneider, de PrismaSet XS kan je verkrijgen in 72, 54, 36 en 18 modules. De PrismaSet XS kast komt standaard met een transparante of volle deur en beschikt reeds over schroefloze aardingsklemmen en verwijderbare en inklikbare DIN-rails. Hiervoor dien je dus verder niets te voorzien.

 

    

Stap 2: Plaats de verdelingsmodule

Op de speciale DIN-rails van de PrismaSet XS kan je vervolgens de XE-verdelingsmodules klikken. Deze modules beschikken over een gepatenteerde XE plug-in connectie, waardoor je, in een volgende stap, de XE-apparaten schroefloos kan bevestigen. De verdeelmodule is ook vingerveilig waardoor je geen risico loopt op elektrocutie.

In dit voorbeeld kiezen we bovendien voor een XE-verdelingsmodule met connector. Deze geïntegreerde connector laat je toe om de verdelingsmodule te voeden vanaf een andere module of om elk ander apparaat met schroefaansluiting te verbinden. Het is hiermee dus perfect mogelijk om niet-XE-apparaten op de verdeelmodule aan te sluiten (impulsrelais, contactdozen …) en je installatie verder uit te breiden.

Stap 3: Bevestig de modulaire apparaten

Zoals in de vorige stap vermeld, kan je nu de XE-apparaten schroefloos op de verdeelmodule bevestigen. Beginnen doe je met de algemene (hoofd)differentieelschakelaar van 300 mA. Deze is geschikt voor de kringen met toestellen die een vaste aansluiting hebben zoals ovens en wordt meestal onderaan links in de kast geplaatst, waar de voedingskabel binnenkomt van de meterkast. Plaats ook de inklikbare differentieelschakelaar van 30 mA voor de vochtige kringen en kringen met verlichting en stopcontacten op de XE-verdeelmodule. 

Vul vervolgens de rest van de zekeringkast verder op met XE-automatische zekeringen. Gebruik automatische zekeringen van maximum 20 A voor de verschillende kringen stopcontacten. Op een kring met stopcontacten mogen maximum acht stopcontactgroepen geplaatst worden. Gebruik voor de verlichting automatische zekeringen van maximum 16 A. Voor gemende kringen, waar zowel stopcontacten als verlichting op aangesloten zijn, gebruik je ook automaten van 16 A. Je kan hier eventueel ook gaan voor een automatische zekering van 20 A, omdat schakelaars maximum 16 A gebruiken.

Stap 4: Bekabel de elektriciteitskast

Het bekabelen van de elektriciteitskast is doorgaans het meest complexe en vooral arbeidsintensieve werkje van het aansluiten van de elektriciteitskast. Dankzij het vernieuwde XE gamma van Schneider wordt dit echter een fluitje van een cent.

Aangezien de differentieelschakelaars en automaten reeds onderling met elkaar verbonden zijn door de XE-verdeelmodules, hoef je hier geen verbinding meer te maken met VOB draad.

Het enige wat je nog dient te doen is het onderling verbinden van de verschillende rijen in de elektriciteitskast. Ook dit kan je makkelijk doen met behulp van de connectoren op de XE-verdeelmodules. Bevestig hiervoor een blauwe VOB draad aan de linkerzijde van de connector op iedere verdeelmodule en een zwarte VOB draad aan de rechterzijde.

Stap 5: Plaats de elektriciteitskast

Nu je de elektriciteitskast hebt “bekabeld”, is het tijd om hem op te hangen in je woning. Dit doe je bij voorkeur op een hoogte van ongeveer 1m50, zodat de kast vervolgens vlot bereikbaar blijft.

Vervolgens kan je de elektriciteitskast aansluiten op de meterkast met behulp van een XVB kabel. Zorg er wel voor dat je steeds spanningsloos werkt en je de schakelaar in de meterkast eerst uitzet. Duw de bruine en blauwe draad achter de differentieelschakelaar van 300 mA in de kast en knip op maat. Plaats de bruine geleider op de rechtse klem van de hoofddifferentieelschakelaar en de blauwe geleider op de linkse klem. Werk af met de bijgeleverde schroefafdekkappen.

Als laatste stap kan je nu alle kringen met stopcontacten en schakelaars aansluiten op de geplaatste automatische zekeringen. Bevestig opnieuw de bruine draad in de rechtse klem en de blauwe draad in de links klem. De gele draad bevestig je in de schroefloze aardingsklemmen van de PrismaSet kast.

Ziezo, het aansluiten van de elektriciteitskast zit erop! Controleer nog eens of je alle elementen correct hebt bevestigd en werk vervolgens je elektriciteitskast af met afdekplaatjes en breng de juiste identificatie aan op de differentieels en automaten. Bevestig tot slot de deur en plak het verplichte bliksemschichtlogo erop.

Heb je nog vragen rond het aansluiten van je elektriciteitskast of het nieuwe XE-gamma van Schneider? Neem dan zeker contact op met onze vakmannen.

Bel ons op 03 808 69 00