Elektrische keuring: waarop letten?

Geplaatst: Augustus 04, 2020
Elektrische keuring

 

Alvorens je elektrische installatie in dienst te stellen, is het belangrijk om een elektrische keuring te laten uitvoeren. Op die manier kan de veiligheid van personen gegarandeerd worden en wordt de kans op lichamelijk letsel of brand door een slecht werkende installatie tot een minimum herleid. Daarnaast is een elektrische keuring ook in vele gevallen verplicht.

Wanneer dit precies verplicht is en waar je moet op letten, zetten onze Solyd-specialisten voor je op een rij.

Wanneer is een elektriciteitskeuring verplicht?

In heel wat gevallen is het verplicht om je elektrische installatie te laten keuren alvorens ze aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Zo is een keuring bijvoorbeeld verplicht wanneer je een nieuwe installatie in dienst stelt of wanneer je een wijziging, uitbreiding of verzwaring hebt uitgevoerd van een bestaande installatie. Ook een tijdelijke installatie, zoals een werfkast, dient gekeurd te worden alvorens deze aan te sluiten op het net.

Om ervoor te zorgen dat je veiligheid ook gegarandeerd blijft, moet je de elektrische installatie in je woning om de 25 jaar opnieuw laten keuren. Ook wanneer je je woning verkoopt ben je verplicht om een keuringsattest voor te leggen.

Waar moet ik op letten bij een elektrische keuring?

Tijdens de elektrische keuring inspecteert de keurder de volledige elektrische installatie. Dit gebeurt niet alleen door een visuele controle te doen, ook door metingen en verschillende testen uit te voeren wordt geëvalueerd of je installatie correct werd geïnstalleerd en aangesloten. Daarnaast is er ook een administratief luik dat gecontroleerd wordt.

Aan de elektriciteitskeuring hangt natuurlijk een prijskaartje vast. Afhankelijk van de gekozen keuringsinstantie kan dit verschillen. Wil je zeker zijn dat je de keurder maar één keer moet laten langskomen, dan geven we je hieronder graag nog een aantal tips mee voor een vlotte afhandeling.

Voorzie een eendraadschema en situatieschema

Voor het administratieve gedeelte van de keuring dienen allereerst het eendraadschema en het situatieschema in drievoud aanwezig te zijn.

Het eendraadschema is een schematische voorstelling van een vaste elektrische installatie die met behulp van symbolen de samenstelling van iedere elementaire stroombaan geeft en hun onderlinge verbinding om een elektrische installatie te vormen.

Een situatieplan of situatieschema duidt de plaats aan van de verdeelborden, de verbindingsdozen, de aftakdozen, de stopcontacten, de lichtpunten, de schakelaars en de vaste toestellen die op het ééndraadsschema voorkomen.

Beide schema’s moeten volledig overeenkomen met de elektrische installatie in realiteit en moeten opgesteld zijn volgens de regels van het AREI. Daarnaast moet jouw naam, adres, datum, identiteitskaartnummer en handtekening op elk blad aanwezig zijn. Om een vlotte keuring te garanderen, kan je de elektriciteitsschema’s door onze Solyd-specialisten laten opstellen.

Voorzie het EAN-nummer

Het EAN-nummer is een unieke identificatiecode (European Article Numbering) van de elektrische installatie. De EAN-code bestaat uit 18 cijfers. Dit is het nummer dat je krijgt van de netbeheerder. Heb je reeds een energieleverancier, dan vind je het nummer op je factuur. Gaat het om een renovatie van een bestaande woning? Dan kan je het EAN-nummer ook altijd navragen aan de vorige bewoner.

Plaats de aardingen correct

Om problemen met de aarding te voorkomen tijdens de keuring, dien je met verschillende zaken rekening te houden.

Allereest moet de aardingsstaaf of aardingslus geplaatst en verbonden zijn met de aardingsonderbreker. In het geval van een aardingsstaaf of aardingspin, moet dit gebeuren door middel van een aardingsdraad (geel/groene VOB) van minimaal 16mm.

Daarnaast moet de aardingsweerstand of spreidingsweerstand lager liggen dan 30 Ohm (Ω). Dit is nodig om de verliesstroom zo snel mogelijk naar de grond af te leiden. Vaak is de weerstand van de aarding te hoog en wordt de elektrische installatie om die reden afgekeurd. Om de aardingsweerstand te verlagen kan je meerdere aardingstaven aan elkaar bevestigen, om zo in een diepere laag van de grond te geraken. Een andere optie is om twee aardingsstaven naast elkaar te plaatsen en die door middel van een geel/groene VOB aardingsdraad van minimum 16mm te verbinden. Op die manier kan je vrij eenvoudig de aardingsweerstand naar een lagere waarde krijgen. Voorwaarde is wel dat de afstand tussen beide staven minimaal de lengte van de aardingsstaven bedraagt.

Tevens moeten ook alle hoofdequipotentiale verbindingen geaard zijn. Dit zijn niet alleen de hoofdleidingen van gas, water, centrale verwarming en klimaatregeling, maar ook de aanraakbare en vaste metalen van het gebouw (bv. een geëmailleerde badkuip), alsook de metalen delen van eender welke leiding (bv. een metalen kabelgoot).

Tot slot dienen voor de continuïteitsmeting alle stopcontacten en lichtpunten die een aarding bevatten ook effectief aangesloten te zijn op de aarding.

Sluit alle stopcontacten en schakelaars aan

Sluit alle sokkels van stopcontacten of schakelaars aan en voorzie ze al van centraalplaten. Kan je bepaalde sokkels nog niet monteren? Voorzie dan op het uiteinde van de kabels een steekklem op iedere draad. Hang ook reeds alle verlichting op. Indien bepaalde verlichting niet aanwezig is, voorzie je op het uiteinde van de kabels eveneens een steekklem per draad. In de badkamer boven de douche en het bad is het wel aangeraden om reeds de definitieve verlichting te plaatsen. Let hierbij vooral op de IP-waarde indien je deze armaturen gaat plaatsen.

Werk het verdeelbord volledig af

De zekeringkast of voorbedrade zekeringkast is het centrale punt van je elektrische installatie. Ook hier dien je dus op verschillende punten te letten.

Allereest zorg je voor een goede montage van de zekeringkast. Plaats de kast op ongeveer 2m hoogte en voorzie kabelgoten boven en onder het verdeelbord. Zorg ervoor dat de zekeringkast is afgewerkt met een deur en een vaste achterwand.

Sluit daarnaast de kabel (XVB 4x10) tussen de tellerkast en het verdeelbord al aan op de hoofdifferentieel. Het andere uiteinde van de kabel mag je voorlopig los plaatsen in de tellerkast. Zorg er ook voor dat de nominale stroom van de zekeringen of automaten aangepast is aan de stroomcircuits en de geleiders. Als je met penzekeringen of penautomaten werkt, dien je deze te voorzien van een kalibreerelement.

Werk de zekeringkast af met blindplaten, zodat alle openingen gedicht zijn en je nergens met je vingers in het verdeelbord kan. Zorg er tenslotte voor dat de zekeringkast vlot bereikbaar is voor de keurder.

Om te vermijden dat je elektrische installatie afgekeurd wordt, dien je dus met heel wat zaken rekening te houden. Wil je er zeker van zijn dat je installatie vlot door de keuring geraakt? Dan kan je beroep doen op onze Solyd-specialisten voor het keuringsklaar maken van je installatie. Zij komen op het afgesproken tijdstip langs om jouw elektrische installatie te controleren en volledig voor te bereiden op de keuring.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen rond de vereisten voor een elektrische keuring? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten. Zij helpen je graag verder!

Bel ons op 03 808 69 00