Draadloze schakelaar aansluiten

Geplaatst: Augustus 10, 2021
Draadloze schakelaar

 

Je kent het wel. Je wil de slaap-, woon- of kinderkamer graag anders indelen, maar je merkt al snel dat hiermee de licht- of rolluikschakelaar zo goed als onbereikbaar wordt. Geen nood, want dankzij een draadloze schakelaar kan je dit probleem makkelijk oplossen. Zonder kap- of breekwerk.

Wat zo’n draadloze schakelaar precies is, hoe hij werkt en hoe je hem aansluit lees je hier.

 

Wat is een draadloze schakelaar?

Een draadloze schakelaar is een schakelaar die, zoals de naam al doet vermoeden, zonder bedrading één of meerdere verbruikers in je woning kan bedienen.

Dit doet de draadloze schakelaar met behulp van radiogolven, die van de zender (de schakelaar) naar de ontvanger (de module bij de verbruiker) worden gestuurd en omgekeerd. Die radiogolven hebben een frequentie van 868,3MHz, waardoor de kans op storing met andere toestellen minimaal is. Daarnaast beschikt de draadloze schakelaar in de meeste gevallen ook over een ingebouwde batterij, waardoor hij zonder bedrading van stroom wordt voorzien.

Wat zijn de voordelen van een draadloze schakelaar?

Doordat je de schakelaar niet moet aansluiten op bestaande bedrading, ben je enorm flexibel en kan je de draadloze schakelaar bijna eender waar plaatsen. Doorgaans hebben de radiogolven ook een bereik van enkele tientallen meters, waardoor zender en ontvanger zelfs niet in dezelfde ruimte moeten geïnstalleerd worden.

Naast flexibiliteit kenmerkt de draadloze schakelaar zich ook door zijn groot installatiegemak. Zo kan je de draadloze schakelaar zonder enig kap- of breekwerk met schroeven bevestigen in de muur. Geen schroefmachine in huis? Dan kan je de schakelaar ook eenvoudigweg met een kleefstrip bevestigen aan de wand.

Niko draadloze schakelaar

Draadloze schakelaar aansluiten

Om een draadloze schakelaar in een bestaande elektrische installatie te plaatsen, kan je ons handig stappenplan hieronder volgen.

Stap 1: Starten doe je zoals altijd bij een elektrische installatie door de automaat in de zekeringkast uit te schakelen, zodat de kring waaraan je wilt werken spanningsloos wordt gemaakt.

Stap 2: Zoals hierboven omschreven, is het draadloze systeem modulair opgebouwd door middel van zenders en ontvangers. We gaan in dit scenario eerst aan de slag met de ontvangers. Deze moeten namelijk aangesloten worden op de bestaande bedrading van de verbruikers, zodat ze vervolgens de radiogolven kunnen opvangen van de zender. Sluit hiervoor de XVB kabel voor de stroomtoevoer en voor de verbruiker aan op de ontvanger en monteer hem vervolgens in de inbouwdoos.

Stap 3: Schakel nu de spanning opnieuw in, zodat je de draadloze schakelaar en ontvanger kunt programmeren. Hou er bij het programmeren rekening mee dat elke zender een onbeperkt aantal ontvangers tegelijkertijd kan aansturen en dat elke ontvanger door maximaal 32 zenders kan aangestuurd worden.

Stap 4: Nu de draadloze ontvanger geplaatst en geprogrammeerd is, kan je het inbouwelement opnieuw afwerken. Vervolgens kan je ook de draadloze schakelaar plaatsen met behulp van de inbouwsokkel of bijgeleverde kleefstrip.

Zoals je merkt, biedt het gebruik van draadloze schakelaars heel wat voordelen en kan je ook makkelijk aan de slag met de installatie. Zit je nog met vragen omtrent de draadloze schakelaar? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag verder!

Bel ons op 03 808 69 00