Digitale meter: wat verandert er?

Geplaatst: Mei 27, 2021
Niko Home Control starterskit energie

De afgelopen maanden is er in België heel wat veranderd voor eigenaars van zonnepanelen. Zo werd begin dit jaar in Vlaanderen het systeem van de 'terugdraaiende teller' afgeschaft. In Wallonië werd eind vorig jaar dan weer het prosumententarief ingevoerd.

Al deze wijzigingen hebben de afgelopen maanden ongetwijfeld al meermaals tot interessante gespreksmaterie geleid. Wordt je als consument benadeeld, of zijn er ook voordelen aan verbonden?

Wat deze wijzigingen concreet inhouden en hoe je hier het best op inspeelt zetten onze Solyd-specialisten graag voor je op een rij.

De digitale meter in Vlaanderen

Tot voor kort werd in Vlaanderen de energiefactuur van mensen met zonnepanelen berekend op basis van de terugdraaiende teller. Het principe van die terugdraaiende teller is eenvoudig. Wanneer je meer energie verbruikt dan dat je produceert, dan neem je stroom af van het net en draait de teller vooruit. Wanneer je echter meer energie produceert dan dat je verbruikt, dan injecteer je die overtollige stroom op het net en draait de teller terug. Op die manier konden eigenaars van zonnepanelen jaarlijks behoorlijk wat besparen op hun energiefactuur. Omdat ze zo echter ook gebruik maakten van het elektriciteitsnet, werd in 2015 het prosumententarief ingevoerd. Deze forfaitaire vergoeding wordt hen sindsdien jaarlijks gefactureerd door de energieleverancier voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

Op 14/1/2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof echter het principe van de terugdraaiende teller. De tot dan toegezegde regeling, waarbij eigenaars van zonnepanelen nog 15 jaar vrijgesteld waren van de verplichte omschakeling naar een digitale teller, werd afgeschaft.

Met die digitale teller zal ook de energiefactuur van mensen met zonnepanelen in de toekomst niet berekend worden op basis van de terugdraaiende teller, maar volgens het werkelijke energieverbruik. Wanneer je overtollige zelf opgewekte energie op het net zet, dan zal de teller niet langer terugdraaien en zal je op die manier dus ook niet meer besparen op je energiefactuur. Het prosumententarief dat eigenaars van zonnepanelen sinds 2015 dienden te betalen, vervalt ook met de invoering van de digitale teller.

Om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden, verbruik je dus best zoveel mogelijk energie, op het moment dat je zonnepanelen die produceren. Het is wordt dan ook belangrijk om op zoek te gaan naar oplossingen waarmee je jouw energieproductie en -verbruik optimaal kan monitoren en sturen.

Het prosumententarief in Wallonië

Ook in Wallonië maakt men al enkele jaren gebruik van de terugdraaiende teller. Zoals hiervoor reeds vermeld kan je hiermee overtollige energie die door je zonnepaneelinstallatie wordt opgewekt terug op het net plaatsen en wordt deze in mindering gebracht van je eigen verbruik. In tegenstelling tot in Vlaanderen, dienden de eigenaars van zonnepanelen tot voor kort geen prosumententarief te betalen.

Hier kwam echter verandering in op 1 oktober 2020, toen de Waalse regering besliste om ook het prosumententarief in te voeren. Dat prosumententarief zal echter wel pas geleidelijk worden doorgerekend aan de eigenaars van zonnepanelen. Zo zullen de eigenaars van zonnepanelen in 2020 en 2021 een jaarlijkse premie krijgen van de distributienetbeheerder, die het prosumententarief voor 100% compenseert. Vanaf 2022 en 2023 zal deze financiële ondersteuning worden afgebouwd en pas vanaf 2024 zullen eigenaars van zonnepanelen in Wallonië het volledige prosumententarief betalen.

Voor de berekening van het prosumententarief is er in Wallonië ook keuze tussen twee systemen: het forfaitair tarief of het vast tarief, ook wel het proportioneel tarief genoemd. Het forfaitaire tarief hangt af van de maximale capaciteit van je installatie en lijkt sterk op het prosumententarief dat in Vlaanderen van toepassing was. Het proportionele tarief wordt berekend op basis van de elektriciteit die effectief van het net wordt gehaald. Hoe meer energie je dus van het net haalt, hoe meer je zal moeten betalen.

Op die manier moedigt het proportionele tarief eigenaars van zonnepanelen dus aan om energie te verbruiken op het moment dat hun zonnepanelen die opwekken. Daarnaast voorziet de Waalse regering ook verschillende premies om te investeren in systemen die dit mogelijk maken. Het is dan ook het uitgelezen moment om de energie in je woning slim te gaan beheren.

Jouw woning energie-efficiënt maken

Er is de afgelopen maanden dus heel wat aan het bewegen op het vlak van energie. En het is zeker nog niet afgelopen. Van een uniforme aanpak tussen de gewesten is er voorlopig nog geen sprake, maar algemeen zien we wel een evolutie richting een hogere autoconsumptie. De prosument verbruikt in het ideale geval meer van zijn zelf opgewekte energie in plaats van ze in het net te injecteren. En daar kunnen slimme toepassingen zoals Niko Home Control je uitstekend bij helpen.

Met Niko Home Control maak je jouw huis op een betaalbare manier niet alleen veiliger en comfortabeler, het systeem helpt je ook zuiniger om te gaan met energie. Zo heb je op elk moment inzicht in je energieverbruik en kan je de verlichting, verwarming, stopcontacten, ventilatie en andere installaties slim schakelen, zodat je opmerkelijk minder energie zal verbruiken.

En het gaat nog een stap verder. Niko Home Control helpt je optimaal gebruik te maken van de zonne-energie die je zelf opwekt. Zo kan je jouw energieverbruik afstemmen op de productie van je zonne-energie, kan je je energieverbruik programmeren en ontvang je berichten wanneer er iets niet klopt.

Wanneer je wilt overstappen naar Niko Home Control, kan je kiezen tussen verschillende opties. Ga je voor een geïntegreerde oplossing met maximaal comfort, dan is Niko Home Control met busbekabeling jouw perfect match. Is je woning echter niet voorzien van busbekabeling en heb je geen zin in kap- en breekwerken? Dan kan je ook kiezen voor de Niko Home Control systemen voor traditionele bekabeling. Wil je graag slimmer met energie omgaan, maar wil je verder liever niet investeren in domotica of andere slimme toepassingen? Dan is het Niko Home Control starterpack energie zeker iets voor jou. Met dit plug-and-play pakket kan je makkelijk aan de slag en krijg je al snel inzicht in je energieproductie- en verbruik.

Heb je hierover nog vragen? Of wil je graag met een Solyd-specialist overleggen wat de beste oplossing is voor jouw situatie? Neem dan zeker contact met ons op!

Bel ons op 03 808 69 00