CO2-meting en ventilatie

Geplaatst: April 01, 2021
Tags: ventilatie
Renson sense

 

Door een ruimte goed te ventileren, wordt de kans op besmetting met het coronavirus via de binnenlucht kleiner. Het daarom belangrijk om de CO2-concentratie in een ruimte goed op te volgen, zodat je precies weet wanneer je extra dient te ventileren.

Onze Solyd-specialisten vertellen je hoe dat precies in zijn werk gaat.

Hoe verloopt besmetting met corona via de lucht?

Wanneer je praat, roept, hoest of niest komen speekseldruppels vrij die mogelijks coronavirusdeeltjes bevatten. Deze virusdeeltjes zijn relatief groot en zwaar en bevinden zich na anderhalve meter doorgaans al op de grond. Om je tegen die grotere virusdeeltjes te beschermen, is het vooral belangrijk om bij contact met andere mensen steeds een mondmasker te dragen en voldoende afstand te houden.

Daar stopt het echter niet. Wanneer we inademen halen we zuurstof uit de lucht, die we vervolgens in ons lichaam omzetten naar CO2 en opnieuw uitademen. Ook hierin kunnen zich virusdeeltjes bevinden. Deze deeltjes zijn kleiner en lichter en dalen daarom niet direct neer, maar blijven langer in de lucht hangen.

Wanneer je met meerdere mensen in een niet of slecht geventileerde ruimte zit, zal de concentratie aan uitgeademde lucht en dus CO2 snel oplopen. Hierdoor stijgt ook onmiddellijk de kans dat je die kleine virusdeeltjes inademt en besmet raakt.

Naast het respecteren van de basismaatregelen om de verspreiding van corona te vermijden, is het daarom essentieel om binnenruimtes goed te ventileren. Op die manier zorg je voor een verdunning van infectieuze luchtdeeltjes en neemt de kans op besmetting met het coronavirus via de binnenlucht af.

Is een CO2 meter nuttig?

Hoe meer CO2 er in een ruimte hangt, hoe meer uitgeademde lucht er aanwezig is. En aangezien we ook virusdeeltjes uitademen, hangen er meer virusdeeltjes in een slecht verluchte ruimte. Het staat daarom vast dat ruimtes met een hoge CO2-concentratie een risico vormen.

Maar hoe weet je nu wanneer de CO2-concentratie in een ruimte te hoog is? Om dat te achterhalen, kan je gebruik maken van een CO2-meter. Die vertelt je precies hoeveel CO2 er in een ruimte aanwezig is en wanneer je dus extra dient te ventileren. Een goed geventileerde ruimte heeft maximaal een concentratie van 800 ppm (deeltjes per miljoen). Als de CO2-concentratie boven de 800 ppm komt, is de ventilatie onvoldoende en is het tijd om actie te ondernemen.

Is een CO2 meter verplicht?

Je bent als werkgever of als uitbater van een zaak verplicht om ervoor te zorgen dat de CO2-concentratie lager is dan 800 ppm. Dit kan je doen door op een natuurlijke manier te ventileren (door een raam of deur te openen) of via een ventilatiesysteem. Een CO2-meter is hierbij een nuttig en handig hulpmiddel, maar is in principe niet verplicht. Al is het wel aangeraden.

Zeker in kapperszaken, klaslokalen en restaurants kunnen ze een bepalende rol spelen. Door een CO2-meter in de ruimte te plaatsen, weet je altijd precies hoeveel de CO2-concentratie bedraagt en wanneer je extra dient te ventileren. Zo vermijd je te allen tijde dat de CO2-concentratie te hoog oploopt en daalt de kans op besmetting met het coronavirus via de binnenlucht aanzienlijk.

Welke CO2 meter koop ik?

Koop om te beginnen het juiste toestel! Verwar een CO2-meter dus zeker niet met een CO-meter of melder. Hoewel de benamingen heel erg op elkaar lijken, dienen ze namelijk voor iets totaal anders. Een CO-meter gebruik je voor het detecteren van gevaarlijke gassen, die vrijkomen bij een slechte verbranding van een kachel. Een CO-meter detecteert dus helemaal niet de CO2-concentratie in een ruimte.

Kies daarnaast ook voor een gebruiksvriendelijk systeem. Er zijn verschillende soorten CO2-meters verkrijgbaar op de markt. Zo heb je toestellen waarop je de CO2-waarde dient af te lezen van het scherm en je hebt eenvoudige toestellen die met kleurcodes werken. Kleurt het toestel rood, dan weet je onmiddellijk dat je extra moet ventileren. Kleurt het toestel groen, dan is de luchtkwaliteit in de ruimte voorlopig goed. Maak het jezelf makkelijk en ga voor een CO2-meter met kleurcodes, zoals bijvoorbeeld de Renson Sense. Zo hoef je niet telkens in detail te kijken hoeveel de CO2-concentratie in een ruimte bedraagt en moet je ook niet de drempelwaarde van 800 ppm onthouden. Daarnaast is het ook voor klanten en werknemers onmiddellijk een duidelijke indicatie. Die zien meteen 'het metertje is groen, de lucht is hier gezond'.

Renson Sense

Waar plaats ik die CO2 meter?

Je plaatst een CO2-meter het best in het midden van de ruimte op minimaal 1,5 meter hoogte. Plaats de meter zeker niet vlak bij een raam of deur, want zo krijg je een vertekend beeld.

Gebruik de CO2-meter daarnaast steeds als een hulpmiddel. Het geeft je een indicatie over de luchtkwaliteit, maar dient zeker niet ter vervanging van andere veiligheidsmaatregelen. Zit je bijvoorbeeld met twee in een grote ruimte en is de luchtkwaliteit goed, dan is dat nog geen reden om dicht bij elkaar te zitten en mondmaskers achterwege te laten.

Staar je tot slot ook niet blind op de drempelwaarde van 800 ppm. Dit is de maximaal toegelaten CO2-concentratie, maar hoe lager, hoe beter uiteraard.

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen rond CO2-meters of ventilatie? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten! Ze helpen je graag verder.

Bel ons op 03 808 69 00