Bewegingsmelder aansluiten

Geplaatst: Mei 25, 2021
Bewegingsmelder aansluiten

 

Met een bewegingsmelder kan je ervoor zorgen dat één of meerdere lampen automatisch ingeschakeld worden als er beweging of warmte wordt gedetecteerd.

Heel handig dus wanneer je bijvoorbeeld met volle handen de berging inwandelt of wanneer je buiten in het donker op zoek moet naar je sleutels. Daarnaast kan je met een bewegingsmelder ook vaak energie besparen, doordat je het licht niet onnodig laat branden.

Wij helpen je in dit artikel op weg bij het kiezen en aansluiten van de geschikte bewegingsmelder.

Bewegingsmelder kiezen

Een bewegingsmelder kan op verschillende manieren werken. Afhankelijk van waar en hoe je de bewegingsmelder wilt gebruiken, zal je daarom ook een ander type nodig hebben. We zetten de voornaamste voor je op een rij.

Een Passief InfraRood (PIR) detector is het meest gebruikte type bewegingsmelder. PIR-bewegingsmelders detecteren warmte, bijvoorbeeld lichaamswarmte van mensen en dieren of de warmte van een motor. Als de bewegingsmelder een temperatuurverschil vaststelt tussen een object en de omgeving, geeft hij een elektrisch signaal door en gaat de verlichting aan.

Een HF-sensor daarentegen maakt gebruikt van Microgolven (HF) en detecteert elke beweging, onafhankelijk van warmte. In tegenstelling tot de PIR bewegingsmelder is hij hiermee wel in staat om door glas, houtplaten en gipsplaten te detecteren.

Wil je de bewegingsmelder buiten plaatsen, dan moet je ook rekening houden met de IP waarde. Die moet voldoende hoog zijn, zodat hij weerbestendig is. Daarnaast zijn de bewegingsmelders voor buiten vaak gevoeliger, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij bewolking.

Tot slot moet je ook rekening houden met het detectiebereik en de juiste detectiehoek. Deze twee elementen bepalen welke gebieden de bewegingsmelder al dan niet scant. In smalle gangpaden kan je kiezen voor bewegingsmelders met een kleine detectiehoek. Wil je de detectiehoek van de bewegingsmelder op de wand vergroten? Dan kies je beter voor een bewegingsmelder voor opbouw. Voor grotere ruimtes kijk je beter naar 360°-bewegingsmelders voor plafondmontage.

Niko bewegingsmelders

Bewegingsmelder aansluiten

Afhankelijk van hoe je de bewegingsmelder wilt gebruiken, zal je hem anders moeten aansluiten. We zetten hieronder enkele verschillende scenario’s op een rij.

Schakelaar vervangen door bewegingsmelder

In dit scenario gaan we ervan uit dat je een bestaand lichtpunt niet langer wilt bedienen met een schakelaar en deze wilt vervangen door een bewegingsmelder. We vervangen hier een schakelaar door een driedraads bewegingsmelder.

Stap 1: Om op een veilige manier aan de slag te gaan, schakel je eerst de stroom uit voor de kring waaraan je wilt werken. Dit doe je door de automatische zekering in de zekeringkast uit te schakelen.

Stap 2: Verwijder de afdekplaat en centraalplaat van de oude schakelaar. Vervolgens schroef je de houder los en haal je de schakelaar uit de inbouwdoos in de muur.

Stap 3: Nu je de oude schakelaar helemaal gedemonteerd hebt, verwijder je de elektriciteitsdraden uit de klemmen. Dit is in dit geval de binnenkomende bruine fasedraad en de uitgaande zwarte schakeldraad die naar de lamp loopt. Controleer of de draden nog voldoende intact zijn en strip ze indien nodig opnieuw. De blauwe en geelgroene draad zijn doorverbonden en lopen rechtstreeks naar de lamp. Om een bewegingsmelder met drie draden aan te sluiten zal je een verbinding moeten voorzien van de blauwe draad naar de bewegingsmelder. Dit doen we in dit scenario door middel van een wagoklem.

Stap 4: Neem nu de bewegingsmelder bij de hand en bevestig de elektriciteitsdraden uit de XVB zoals aangegeven in het bijgeleverde bedradingsschema. Doorgaans zal je de aankomende bruine voedingsdraad moeten bevestigen in schroef L en de vertrekkende schakeldraad naar de lamp in schroef L’. In onderstaand schema gaan we ervan uit dat de oude schakelaar was aangesloten met preflex met 3 draden (groen, blauw en bruin/rood). Daarom gebruiken we voor de schakeldraad ook de bruine geleider. De blauwe draad bevestig je in de schroef met markering N.

Stap 5: Bevestig nu de bewegingsmelder in de inbouwdoos in de muur. Alvorens de afwerkingsplaatjes op de bewegingsmelder te plaatsen, stel je de uitschakeltijd, het detectieveld en de lichtintensiteit in. Dit kan je doen door de schroeven op de bewegingsmelder meer of minder aan te draaien.

Bewegingsmelder aansluiten met schakelaar

In dit scenario combineren we een bewegingsmelder met een schakelaar, zodat je de verlichting zowel automatisch als handmatig kunt schakelen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je gedurende een langere periode in de tuin doorbrengt en wilt vermijden dat het licht steeds aan- en uitschakelt. Om dit te realiseren zijn opnieuw verschillende opstellingen mogelijk, maar in onderstaand voorbeeld zullen we de bewegingsmelder met 3 draden aansluiten in combinatie met een wisselschakelaar.

Niko wisselschakelaar

Stap 1: Zorg allereerst dat je het circuit waaraan je wilt werken opnieuw spanningsloos maakt. Dit doe je door de automatische zekering van de desbetreffende kring in de zekeringkast uit te schakelen.

Stap 2: We starten met de schakelaar om de verlichting manueel te bedienen. De binnenkomende fasedraad of voedingsdraad bevestig je in de schroef met markering L van de wisselschakelaar. Vervolgens sluit je de schakeldraad aan op de eerste vrije schroef met markering .

Stap 3: Vervolgens plaatsen we de bewegingsmelder om de verlichting automatisch te schakelen. We willen echter wel dat de manuele bediening voorrang krijgt bij het schakelen. Daarom plaatsen we de bewegingsmelder na de wisselschakelaar in het circuit. Wanneer de wisselschakelaar uit staat, zal de bewegingsmelder overnemen en het licht schakelen bij beweging of warmte.

Net zoals bij de wisselschakelaar, bevestig je op de bewegingsmelder de binnenkomende fasedraad uit de XVB in de schroef met markering L. De uitgaande fasedraad plaats je in de schroef met markering L’. Deze verbind je vervolgens met de lamp, zodat deze van stroom wordt voorzien. De schakeldraad uit de wisselschakelaar bevestig je in de schroef met markering m/s (master/slave). Ten slotte maak je nog een aftakking van de blauwe draad en bevestig je die in de schroef met markering N.

  (aansluitschema Niko bewegingsmelder)

(algemeen aansluitschema)

Stap 4: Nu de elektriciteitsdraden bevestigd zijn in de sokkels, kan je de bewegingsmelder en wisselschakelaar in de inbouwdozen bevestigen. Alvorens de afwerkingsplaatjes opnieuw op de sokkels te plaatsen, stel je de uitschakeltijd, het detectieveld en de lichtintensiteit in bij de bewegingsmelder. Dit kan je doen door de schroeven op de bewegingsmelder meer of minder aan te draaien. Werk nu verder af met centraalplaat en afdekplaat.

Op welke manier je de bewegingsmelder ook wilt gebruiken in jouw woning, de aansluiting ervan kan je makkelijk zelf doen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de aansluiting van een bewegingsmelder of een ander type schakelaar? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag verder!

Bel ons op 03 808 69 00