Binnen de categorie aardingsmateriaal vind je aardingsklemmen, aardingsonderbrekers, aardingstaven en equipotentiaalverbindingen. Bij Solyd vind je een kwalitatief assortiment aardingsklemmen en andere aardingsmaterialen van A-merken zoals Legrand en Vynckier. Weet je niet goed welk aardingsmateriaal je nodig hebt? Lees dan zeker onze infopagina over het plaatsen van aarding of neem contact op met onze Solyd-specialisten.
In België verplicht het AREI de aanwezigheid van een aarding. Daarnaast moeten alle verbruikers hier ook op aangesloten zijn. Dit gaat dan bijvoorbeeld over stopcontacten, lichtpunten en andere leidingen of metalen onderdelen van het huis.
Aardingsstaaf of aardingslus
Voor elk nieuw gebouw waarvan de fundering minstens 60 centimeter diep is, moet de aarding verwezenlijkt worden met een aardingslus. Deze aardingslus wordt onder de buitenmuren van het gebouw in de aarde geplaatst worden. Gaat het om een renovatie? Dan kan je gebruik maken van een aardingsstaaf om de verliesstroom af te leiden naar de grond.
Aardingsonderbreker
De aardingslus of aardingsstaaf worden vervolgens verbonden met een aardingsonderbreker. Deze aardingsonderbreker is ook verplicht volgens het AREI. De aardingsonderbreker zorgt ervoor dat de aardingsweerstand altijd kan gescheiden worden van de elektrische installatie. Zo kun je de aardingsweerstand altijd meten.
Verschil aarding en differentieelschakelaar
Vaak worden de aarding en de differentieelschakelaar in de zekeringkast met elkaar verward. Beiden hebben nochtans heel diverse functie. De differentieelschakelaar vormt een aanvulling op de aarding: wanneer hij een stroomlek naar de aarding detecteert, onderbreekt de verliesstroomschakelaar het stroomcircuit om te vermijden dat u wordt geëlektrocuteerd. De differentieelschakelaar grijpt dus in na de aarding.