Zelf je elektrische installatie plaatsen? Dit komt er allemaal bij kijken.
Veel (ver)bouwers kiezen ervoor om hun technieken zelf te plaatsen. Elektriciteit is het populairst.
Wil je ook zelf je elektrische installatie plaatsen, maar weet je (nog) niet wat hier allemaal voor nodig is?
Onze Solyd-specialisten zetten de aandachtspunten, tools en info voor je op een rij. Reken op hun hulp bij je installatie, voor een goed resultaat.
Onderdelen van een elektrische installatie
Wat is er allemaal nodig voor een elektrische installatie? Ontdek hieronder de verschillende basisonderdelen en stappen van een traditionele elektrische installatie. Wil je liever een centraal gestuurd systeem of domotica? Dan is de basis hetzelfde, maar verschilt de uitvoering en de materialen. Ontdek meer over het plaatsen van domotica.
De elektriciteitsaansluiting
De netbeheerder (Fluvius) zorgt voor de aansluiting tussen je woning en het elektriciteitsnet. Dit kan een voorlopige aansluiting zijn in de vorm van een werfkast of werfinstallatie, of een definitieve aansluiting waarbij de tellerkast (digitale meter) en de toevoerkabel definitief worden aangesloten.
Bij nieuwbouw moeten de voorzieningen voor elektriciteit meestal nog worden geplaatst. Bij een verbouwing kan je verdergaan op wat al aanwezig is, tenzij je een zwaardere aansluiting wil. Beslis vooraf of je een klassieke, monofase aansluiting (230 V) of een zwaardere, driefasige aansluiting (400 V+N/3x230 V) nodig hebt.
Vraag bij je netbeheerder na wat je zelf moet voorzien om je aansluiting mogelijk te maken, meestal is dit een wachtbuis en een aansluitbocht die via de fundering binnenkomt op de plek waar je meterkast zich zal bevinden.
De levering van elektriciteit
De energieleverancier, zorgt voor de levering van je elektriciteit. De prijzen variëren sterk afhankelijk van jouw situatie en de leverancier. Door goed te vergelijken kan je dus behoorlijk wat geld besparen. Tip: vind het tarief dat het beste bij je past met de V-test van de VREG.
De aarding
De aarding is een belangrijk, verplicht onderdeel in je elektrische installatie. Het zorgt ervoor dat lekstroom naar de aarde wordt afgeleid en je niet geëlektrocuteerd wordt. Een aarding wordt bij een nieuwbouw geplaatst in de vorm van een aardingslus. Bij een renovatie van een bestaande woning, waar een aardingslus meestal niet mogelijk is, worden aardingstaven gebruikt. Vind hier je aardingsmateriaal en lees hoe je zelf je aarding plaatst.
De zekeringkast
Vanuit de teller- of meterkast vertrekt een voedingskabel naar de zekeringkast, het hart van je elektrische installatie. Van hieruit wordt op zijn beurt de stroom verdeeld over de verschillende elektrische circuits in je woning. Welke zekeringkast en onderdelen je nodig hebt is afhankelijk van de grootte en functie van je installatie.
In de verdeelkast zitten meerdere onderdelen. De differentieelschakelaars bieden bescherming bij lekstromen op een deel van jouw installatie. De verplichte hoofddiferentieelschakelaar doet dit voor de hele installatie. De onderliggende differentieelschakelaars (30 mA) doen dit voor een deel van de installatie (max. 8 automaten). Een automaat (of zekering) biedt dan weer bescherming tegen kortsluiting en overbelasting. Je kan in deze kast ook andere componenten vinden, zoals een beltransformator, stopcontact,...
Elektrische circuits, kabels, stopcontacten, schakelaars, lichtpunten
Een klassieke elektriciteitsinstallatie bestaat uit verschillende circuits. De kabels voeren de stroom van de zekeringkast naar de stopcontacten en verlichtingspunten langs de schakelaars.
Zelf je elektriciteitsinstallatie plaatsen: stappenplan
Wil je zelf je elektriciteit plaatsen? Een goed idee, zo bespaar je tot wel 50% op kosten. Met de hulp van onze Solyd-specialisten breng je je installatie tot een goed einde. Ontdek onze diensten bij zelfbouw elektriciteit.
1. Bereid je elektrische installatie voor
Een goede voorbereiding is het halve werk! Ga bij de installatie van je elektriciteit planmatig en stap voor stap te werk en behoud zo een duidelijk overzicht. Werk hierbij altijd veilig: schakel de stroom uit als je aan je installatie gaat werken (groep of hoofdschakelaar) en verwittig ook andere aanwezigen, zodat deze de stroom niet terug opzetten. Gebruik een spanningsmeter om te controleren of er echt geen stroom meer op het circuit staat. Werk met betrouwbaar, kwaliteitsvol materiaal en draag bij voorkeur schoenen met rubberen zolen.
Maak een eendraadschema en een situatieschema
Ga je zelf elektriciteit plaatsen, dan is een eendraadschema onmisbaar. Dit is een schematische, visuele voorstelling van alle stroombanen in je woning. Handig om je materiaallijst samen te stellen, en de bekabeling in je zekeringkast uit te voeren. Combineer dit met een situatieschema. Dat is een grondplan waarop je de locatie van verschillende elementen op aanduidt.
Lees meer over het tekenen van een eendraadschema. In het AREI vind je de voorschriften terug om je installatie conform te plaatsen. Tip: reken op de hulp van de Solyd-specialisten om je elektrische schema’s conform te laten opstellen. Beide schema’s heb je nodig voor je installatie, maar zal je ook bij de keuring van je elektriciteit moeten voorleggen.
Bestel je installatiemateriaal online
Bij Solyd vind je online het geschikte, kwaliteitsvolle materiaal en gereedschap om je elektrische installatie uit te voeren. Stel een materiaallijst samen op basis van je elektrische schema’s. Heb je hulp nodig bij het maken van je selectie? Laat door ons een gedetailleerde materiaallijst samenstellen. Welk installatiemateriaal heb je zoal nodig? We zetten ze hieronder op een rijtje.
De elektriciteitsmeter of -teller wordt door de netbeheerder geplaatst volgens de geldende vereisten. Bij het maken van de elektrische schema’s en het bepalen van zijn locatie heb je hiermee rekening gehouden. Voorzie de meterkast waarin de teller geplaatst wordt.
De zekeringkast verdeelt de elektriciteit. In de zekeringkast worden onder andere de differentieelschakelaar en automaten (of zekeringen), relais,… geplaatst. Je kan je zekeringkast voorbekabelen, zelf plaatsen en zelf aansluiten. Liever een makkelijke zekeringkast met plug-in-systeem gebruiken? Lees er hier meer over.
Ontdek meer over de differentieelschakelaar en hoe je die aansluit.
Voor je elektrische installatie heb je verschillende soorten kabels nodig. Zo wordt voor de installatie binnen een voorbedrade buis (preflex) gebruikt. Bij niet-verzonken kabeltrajecten (holle wanden, valse plafond,...) moet je gebruik maken van de 'low smoke' variant.
Voor buiten gebruik je best een XVB-buis in een wachtbuis. Voor een klassieke tv-aansluiting wordt een coaxkabel gebruikt, en voor internet een UTP-kabel. Lees hier meer over de verschillende soorten kabels.
De kabels bestaan in verschillende diktes (diameter ader) in functie van de nodige stroomsterkte die nodig is voor de toepassing. Een overzicht:
Apparaat | Type kabel | Diameter ader | Zekering |
Verlichting | XVB | 1,5 mm2 | 16 A |
Stopcontacten | XVB | 2,5 mm2 | 20 A |
Elektrische kookplaat | XVB | 6 mm2 | 32 A |
Vaatwasser | XVB | 2,5 mm2 | 20 A |
Wasmachine | XVB | 2,5 mm2 | 20 A |
Naast kabel heb je natuurlijk ook stopcontacten en schakelaars nodig. Bestel het aantal stopcontacten en schakelaars die je nodig hebt voordelig online. Over de types, het aantal en de locatie heb je normaal goed nagedacht bij het maken van je elektrische schema’s. Lees meer over de hoogte van je stopcontacten.
Het is ook een goed idee je zekeringenkast vooraf te bekabelen. Lees hier hoe je je zekeringkast bekabelt. Plaats de meterkast en de zekeringenkast op de juiste plaats aan de muur.
2. Installeer de circuits
Heb je al het nodige materiaal, dan is tijd om alles op de juiste plek te plaatsen. Hiervoor zal je eerst de ruimtes voor de stopcontacten en schakelaars moeten uitkappen en de sleuven voor de kabels moeten uitslijpen. Werk altijd verticaal, niet horizontaal! Teken dit eerst uit op de muren. Is het kap- en slijpwerk gedaan, dan kun je de inbouwdozen en opbouwdozen plaatsen en de kabels trekken. Zet de inbouwdozen vast in de muur met gips of metselmortel. Hou de nodige openingen vrij. Liggen de kabels op hun plek, dan kun je het binnenwerk van de stopcontacten beginnen aansluiten. Lees hier hoe je je stopcontacten aansluit.
Loop je ergens vast? Eén hulplijn: Solyd Zelfbouw.
3. Sluit je installatie aan op het verdeelbord
Heb je alle nodige onderdelen van je elektriciteitsinstallatie geplaatst, dan is het tijd om de verbindingen te maken. Verbind de circuits in de zekeringkast. Lees hoe je je zekeringkast bekabelt. Is dit in orde, dan kan je de zekeringkast aansluiten op de algemene elektriciteitsaansluiting. Lees hier hoe je je zekeringkast aansluit.
Na de installatie: de keuring
Is je elektrische installatie volledig aangesloten? Dan moet je die laten keuren door een erkend keurder. Lees waarop je moet letten voor de elektrische keuring.
Kocht je materiaal via Solyd? Dan kan je je elektrische keuring via ons regelen. Tijdens de keuring wordt er gecontroleerd of je keuring voldoet aan de wettelijke eisen. Hiervoor heb je verplicht je eendraadschema en situatieschema nodig.
Tip: als Solyd-klant kun je vooraf, ter voorbereiding op keuring, je elektrische installatie laten controleren om te weten of hij conform is. Is dit niet het geval, dan dit nog worden bijgestuurd zodat je in orde bent voor de officiële keuring. Profiteer van de voorbereiding elektrische keuring.
Na de goedkeuring, kun je de stroom inschakelen en genieten het resultaat van je werk.
Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Solyd-specialisten.