Soorten elektriciteitskabels

Geplaatst: Juli 01, 2020
Soorten elektriciteitskabels

 

De ene elektrische kabel is de andere niet. Zo hebben alle elektriciteitskabels een specifieke naam en ook een specifieke toepassing.

Onze Solyd-specialisten lichten de meest gebruikte varianten voor je toe.

Wil je graag kabels aankopen voor jouw project? Neem dan een kijkje in ons assortiment kabels, draden en preflex.

XVB

XVB kabel bestaat uit een reeks VOB draden die beschermd worden door een kunststof omhulsel. Een XVB kabel is een vaste kabel, omdat hij vooral geschikt is voor verlichting, schakelmateriaal, zekeringkasten en voorbedrade zekeringkasten.

Welke kabel hoort bij welke automatische zekering?

De XVB kabel is beschikbaar in verschillende diktes en met verschillende hoeveelheden aan draden. Hoe groter de diameter of draadsectie van de draad, hoe meer stroom die kan geleiden. Bij elke elektrische leiding van een bepaalde diameter horen automaten of automatische zekeringen met een maximale waarde of ampèrage. Plaats je een automaat met een hoger ampèrage dan toegelaten, dan kan er een te grote stroom door de draden vloeien. Bijgevolg zal de automaat afspringen, kunnen de elektrische leidingen springen en ontstaat er brandgevaar.

Hieronder vind je een handig overzicht van welke diameter bij welke automaat past. Dit zijn de wettelijk toegestane combinaties, zoals voorgeschreven in het A.R.E.I.

Doorsnede in mm²

Nominale stroom automaat (A)

Nominale stroom smeltveiligheid (A)

1,5

16 10

2,5

20

16

4

25 20

6

40

32

10

63

50

16

80

63

25

100 80

35

125

100

 

Concreet zal je dus voor een automaat van 20A een XVB kabel gebruiken met 2,5mm² diameter. Deze combinatie wordt het vaakst gebruikt voor stopcontacten. Voor schakelaars en lichtpunten gebruik je een 16A automaat met een XVB kabel met een diameter van 1,5mm². In de regel worden lichtkringen en stopcontacten afzonderlijk afgezekerd. Werk je toch met een gemengde kring, dan gebruik je eveneens een draad van 2,5mm². Voor stopcontacten waar zware huishoudtoestellen, zoals een oven of een elektrische kookplaat, op aangesloten worden, kan een dikte tot 4 of 6 mm² gebruikt worden (meestal XVB 3G6mm) in combinatie met een automaat van 32A.

XVB 3G2.5    XVB 3G1.5

De XVB kabel is geschikt voor opbouw, in muren, zoldering, valse vloeren, valse plafonds, kokers, wasruimten en chape. De XVB kabel kan daarnaast binnenshuis zonder extra beschermende buis gebruikt worden. De XVB kabel is in principe geen grondkabel. Hiervoor gebruik je beter een EXVB kabel.

XGB

De XGB kabel is de halogeenvrije variant op de XVB kabel en dus ook een installatiekabel die gebruikt wordt voor vaste installaties in de woning. De XGB kabel is, in tegenstelling tot de grijze XVB kabel, groen van kleur. De XGB kabel dient verplicht gebruikt te worden in gebouwen die hoger zijn dan 25 meter. Ook in gebouwen die publiek toegankelijk zijn is het gebruik van XGB kabel verplicht. Doordat de halogeenvrije kabels in geval van brand aanzienlijk minder toxische gassen afgeven en nagenoeg geen rook produceren, kunnen bluswerken efficiënter verlopen en is ook de evacuatie van mensen gemakkelijker. Hoewel er voor particuliere woningen nog geen wettelijke verplichting is, loont het zeker de moeite om deze XGB kabel in overweging te nemen.

EXVB

EXVB kabel of grondkabel mag dankzij de extra versterkte PVC-buitenmantel, in tegenstelling tot de XVB of XGB kabel, rechtstreeks in de grond geplaatst worden. Voor het plaatsen en aansluiten van tuinverlichting is deze kabel dan ook de juiste keuze.

Coax

Een coax kabel (ook wel coaxiale kabel genoemd) wordt het vaakst gebruikt voor het aansluiten van de televisie op een coax aansluiting. De coax kabel bestaat uit een afgeschermde centrale geleider met daarrond een tweede geleider. Bij een coax kabel wordt het te transporteren signaal binnen de buitengeleider opgesloten. Het signaal is dan goed afgeschermd van invloeden van buitenaf en heeft zo een uitstekende afscherming tegen interferentie.

UTP

Een UTP kabel, ook wel internet kabel of ethernet kabel genoemd, is een zeer populaire kabel voor telefonie- en datanetwerken en is vlot aan te sluiten op UTP aansluitingen zoals UTP cat5e, UTP cat6 en UTP cat6a. De UTP kabel bestaat uit gedraaide aderparen en is daarmee een “Twisted Pair” netwerkkabel. De UTP heeft, in tegenstelling tot andere Twisted Pair kabels, geen elektromagnetische afscherming tegen interferentie. Hiervoor bestaan er diverse afgeschermde UTP kabels, zoals de FTP (Foiled Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) en S/FTP kabels. Voor datanetwerken worden deze Twisted Pair kabels vaak in categorieën ingedeeld op basis van hun bandbreedte of snelheid, zoals:

  • Een cat5e kabel – Haalt snelheden tot 1000 Mbit/s en is geschikt voor Gigabit netwerken. De doorvoersnelheid is 100mhz.
  • Een cat6 kabel – Haalt snelheden tot 1000 Mbit/s en is geschikt voor Gigabit netwerken. De doorvoersnelheid is 250mhz. Hierdoor kan het meer data tegelijkertijd verwerken dan een Cat5e kabel.
  • Een cat7 kabel – Haalt snelheden tot 10.000 Mbit/s en is geschikt voor 10-Gigabit netwerken. De doorvoersnelheid is vanaf 600mhz.

CTMB en CTLB

Een CTMB(N) kabel is een meerdradige kabel, met soepel omhulsel van rubber en neopreen. De CTMB(N) kabel is vochtbestendig en ideaal om in barre omstandigheden mee te werken. De CTMB kabel is geschikt voor middelzware apparatuur en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de aansluiting van sauna’s of werfkabels. Voor minder zware apparatuur kan je de CTLB kabels gebruiken. Zo kan je met een CTLB snoer makkelijk een verlengsnoer voorzien in de garage.

VTMB en VTLB

De VTMB kabel kan je binnen gebruiken voor het aansluiten van zwaardere huishoudelijke toestellen zoals koelkasten, ovens en wasmachines. De VTMB kabel is voorzien van een omhulsel in vinyl en kan enkel binnenshuis gebruikt worden. Voor minder zware apparatuur kan je gebruik maken van VTLB kabels. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor lichte huishoudapparaten zoals mixers en stofzuigers.

SVV

Een SVV kabel wordt ook wel een signaalkabel genoemd. De SVV kabel is perfect geschikt voor het verzenden en ontvangen van stuursignalen, bijvoorbeeld voor domotica, een parlofoon, videofoon, enz. SVV wordt ook gebruikt voor het aansturen van teleruptoren op zeer lage veiligheidsspanning (minder dan 24V).

Bus kabel

Buskabel wordt gebruikt om domotica componenten met elkaar te verbinden en te laten communiceren. Alle bedieningen in en rondom je huis worden via deze buskabel aangesloten in je zekeringkast.

VOB draad

Een VOB is een stijve elektriciteitsdraad die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en gebruikt wordt voor diverse functies. Zo gebruikt men een VOB geel-groen voor equipotentiale verbindingen. Losse VOB draden komen ook van pas in de zekeringskast.

VOBs en VOBst

Een VOBst en VOBs zijn net als de VOB losse elektriciteitsdraden die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en gebruikt kunnen wordt voor diverse toepassingen zoals bijvoorbeeld het bedraden van schakelkasten of bedieningspanelen. Doordat de geleider samengesteld is uit meerdere dunne koperdraden, is deze draad soepeler dan de standaard VOB. In tegenstelling tot de koperkleurige kern bij de VOBs, vind je in de VOBst een meerdradige kern van vertind koper terug. Deze dien je steeds te vertinnen of af te werken met een kabelhuls.

Wil je elektriciteitsdraden en kabels wegwerken in een wand of beton? Dan is het raadzaam om een een preflex bescherming te voorzien. Dankzij het flexibele omhulsel van de voorbedrade buis, vermijd je dat kabels of draden aangetast worden. In het uitgebreide Solyd-assortiment vind je de meeste gangbare vormen van Preflex. Zo vind je er niet alleen flexibele buizen die voorbedraad zijn met VOB, ook alternatieve samenstellingen met bijvoorbeeld coaxUTPXVB, enz. behoren tot het standaard aanbod.

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen omtrent welk type kabel je moet gebruiken? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met onze Solyd-specialisten.

Bel ons op 03 808 69 00