Airco kopen en plaatsen

Geplaatst: Maart 12, 2021
Tags: ventilatie
Airco plaatsen

 

Is het bij jouw thuis ook soms puffen tijdens de warme zomermaanden? Dan is een airco wellicht de ideale oplossing voor jou.

Een airco zorgt voor een heerlijke verkoeling van je woning, zodat het er zelfs op de warmste dagen aangenaam vertoeven blijft.

Weet je nog niet welk type airco voor jou geschikt is? Of twijfel je of je een airco wel zelf kan plaatsen? Onze Solyd-specialisten helpen je graag op weg.

 

Airco kopen: welk type airco is geschikt?

Wanneer je een airco wilt kopen, heb je keuze tussen verschillende opties. Zo kan je kiezen tussen een mobiele of vaste airco.

Een mobiele airco kan je makkelijk verplaatsen in huis en is ook relatief goedkoop in aankoop. Een aantal nadelen van een mobiele airco zijn dan weer dat ze vaak veel energie verbruiken en meestal niet de stilste oplossing zijn. Bovendien moet je ook steeds een raam open laten of een doorvoerstuk voorzien om de afvoer naar buiten te verzekeren.

Een alternatief voor de mobiele airco is een vaste of split airco. Zoals je uit het woord ‘split airco’ kan afleiden, is deze airco opgesplitst in twee delen: een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Het grote voordeel van vaste of split airco’s is dat ze een stuk energiezuiniger en stiller zijn dan de mobiele airco’s. Daarnaast kan je met een split airco je woning ook verwarmen in de winter. Zo kan een split airco, ook wel lucht-luchtwarmtepomp genoemd, zowel warme als koude lucht in je woning blazen. Op die manier garandeert de split airco de perfecte temperatuur in elk seizoen.

Afhankelijk van je behoeften kan je kiezen voor een single split of multi split airco. Wil je slechts één kamer koelen of verwarmen, dan volstaat een single split. Dit houdt in dat je één binnenunit verbindt met één buitenunit. Wil je echter meerdere kamers in je woning koelen of verwarmen, dan kies je beter voor een multi split airco. In deze opstelling verbind je meerdere binnenunits met één buitenunit. Het aantal binnenunits is echter wel beperkt afhankelijk van de gekozen buitenunit. Hier dien je dus op voorhand goed over na te denken.

    

Airco kopen: welke capaciteit airco heb ik nodig?

Nadat je de het type airco hebt gekozen voor jouw woning, dien je ook stil te staan bij de capaciteit of het vermogen van de airco. De benodigde capaciteit hangt voornamelijk af van de grootte van de ruimtes die je wilt koelen of verwarmen. Daarnaast spelen ook de kenmerken van de gekozen ruimtes een belangrijke rol. Zo zal je bijvoorbeeld een krachtigere airco nodige hebben voor ruimtes die slecht geïsoleerd zijn of grote ramen hebben. Algemeen kan je onderstaand stappenplan gebruiken voor het berekenen van de capaciteit.

Stap 1: Bereken het volume van de te koelen of verwarmen ruimte. Dit doe je door lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen (lengte x breedte x hoogte).

Stap 2: Vervolgens vermenigvuldig je het volume van de kamer met 30, 40 of 50. Je gebruikt 30 voor kamers die goed geïsoleerd zijn en weinig ramen hebben, 40 voor kamers met meer ramen en 50 voor bijvoorbeeld zolderkamers die minder goed geïsoleerd zijn. Voor een doorsneewoning is die waarde doorgaans ca. 40 à 50.

Heb je bijvoorbeeld een ruimte van 60m³ die goed geïsoleerd is en weinig ramen heeft, dan heb je hiervoor een airco nodig met een vermogen van 2400 Watt of 2,4 kW.

In het geval van een single split airco stopt je berekening hier en voorzie je een binnen- en buitenunit met dezelfde capaciteit.

In het geval van een multi split airco, dien je deze berekening te maken voor alle ruimtes die je wilt koelen of verwarmen. Zo weet je welk vermogen je voor elke binnenunit nodig hebt. Vervolgens tel je alle benodigde wattages op en vermenigvuldig je die som met een gelijktijdigheidsfactor (bijvoorbeeld 0,7 of 0,8). Die laatste factor is nodig omdat het vrijwel ondenkbaar is dat je alle toestellen tegelijk op vol vermogen zal laten werken (tenzij de installatie enkel als basisverwarming wordt gebruikt). Op die manier bekom je het benodigde vermogen voor de buitenunit.

Airco plaatsen: wat heb ik nodig?

Alvorens je van start kan gaan met de installatie van je airco, dien je eerst alle benodigde materialen te voorzien. De belangrijkste elementen zijn uiteraard de buiten- en binnenunit(s). Afhankelijk van het type airco dat je hebt gekozen, heb je een buitenunit nodig met mono of multi aansluiting. De binnenunit is universeel en is dus geschikt voor zowel mono als multi split aansluiting.

Daarnaast voorzie je ook een installatiekit en een sokkel voor het bevestigen van de buitenunit. In de installatiekit vind meestal je de geïsoleerde koelleidingen, de condensafvoer en een elektriciteitskabel terug. Zitten deze niet in de installatiekit? Dan dien je ze nog afzonderlijk aan te kopen. Deze elementen zijn nodig om de verbinding te maken tussen de binnen- en buitenunit. De installatiekit is vaak beschikbaar in verschillende lengtes, afhankelijk van hoe ver de binnenunit van de buitenunit wordt geplaatst. Per binnenunit heb je een afzonderlijke installatiekit met koelleidingen nodig.

Airco plaatsen: een stappenplan

Het plaatsen van een airco is een relatief eenvoudige klus en kan je dus gemakkelijk zelf uitvoeren. Het inbedrijfstellen of opstarten van een airco valt echter onder de zogenaamde F-gassen verordening en mag je daarom niet zelf doen. Heb je je airco bij Solyd aangekocht, dan kan je hiervoor beroep doen op onze vakmannen. We zetten hieronder alvast de verschillende stappen op een rij voor het plaatsen van een airco.

Stap 1: Bevestig de binnenunit

Beginnen doe je met het bepalen van de ideale plaats voor de binnenunits. Hiervoor dien je rekening te houden met de specifieke vereisten van de fabrikant. Algemeen geldt dat je zo’n 15 cm ruimte moet voorzien boven en naast de binnenunit. Daarnaast plaats je de binnenunit op minimaal 2 m van de grond en op minimaal 3 m van de tegenoverstaande muur.

Om de binnenunit te bevestigen, maak je gebruik van de bijgeleverde montageplaat. Zorg ervoor dat deze zeker waterpas hangt. Teken de gaten af op de muur, boor de gaten en bevestig de montageplaat met pluggen en schroeven.

Teken nu het gat af waardoor de leidingen van de binnenunit naar buiten zullen gaan en boor de gaten met een klokboor van 55 mm. Bevestig vervolgens de binnenunit op de montageplaat.

Stap 2: Maak de verbinding naar de buitenunit

Om de verbinding te maken tussen de binnen- en buitenunit, gebruik je de elektriciteitskabel, de koelleidingen en de condensafvoer uit de installatiekit.

Steek de elektriciteitskabel, de koelleidingen en de condensafvoer door het gemaakte boorgat. De elektriciteitskabel en de condensafvoer kan je alvast aansluiten op de binnenunit. De koelleidingen hoef je verder niet aan te sluiten, want dit gebeurt bij de inbedrijfstelling door een gecertificeerd vakman. Zorg er echter wel voor dat de technieker straks vlot bij de plaats kan waar de leidingen aangesloten moeten worden op de binnen-en buitenunit.

In het geval van een multi split airco, monteer je nu de overige binnenunits op dezelfde manier.

Stap 3: Bevestig de buitenunit

De buitenunit van je split airco kan je monteren op een sokkel op de grond of op een wandbeugel aan de muur. Ook hier gelden per fabrikant specifieke vereisten. Algemeen geldt dat je zowel naast als achter de buitenunit zo’n 30 cm moet voorzien. Daarnaast zorg je ook voor minimaal 2 m aan de voorzijde van de buitenunit voor een vrije luchtcirculatie.

Monteer de buitenunit nu op de steunblokken of ophangbeugels. Voorzie ook reeds een XVB kabel van 3G2.5 om de airco van stroom te voorzien. Deze XVB moet in de zekeringkast aangesloten zijn op een automatische zekering van 20A.

Vervolgens kan je de leidingen en kabels reeds afwerken met kabelgoten, zodat alles netjes opgeborgen en beschermd zit.

Stap 4: Een vakman sluit de airco koeltechnisch aan

Bij een inbedrijfstelling komt onze F-gassen gecertificeerde vakman langs voor het aansluiten van de koelleidingen. Hij zal door middel van een koppelstuk de koelleidingen aansluiten op de binnen- en buitenunit. Ook de elektrische verbinding wordt door hem voorzien.

Om te na te gaan of er zeker geen lekken zijn, doet de technieker eerst een druktest. Als alles correct is aangesloten, zal hij de leidingen vervolgens luchtledig maken met een vacuümpomp. Op die manier verdampt het vocht uit de leidingen en zijn de leidingen volledig proper en leeg. Pas daarna laat hij het koelmiddel uit de buitenunit de leidingen binnenstromen. Tot slot schakelt hij de stroom in en start hij de airco effectief op.

Zoals je kan lezen, kan je ook zonder enige voorkennis makkelijk zelf een airco kopen én plaatsen. Zo heb je 100% controle over de gekozen materialen en kan je ook heel wat geld besparen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het kopen of plaatsen van een airco? Doe dan zeker beroep op onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag op weg!

Bel ons op 03 808 69 00